Ακόμη χαμηλότερα “βυθίζεται” σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να συνεχίζουν να μονοπωλούν τα τερματικά στέλνοντας τις αποτιμήσεις σε χαμηλά αρκετών δεκαετιών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,02% στις 426,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια. Πτώση 5,12% καταγράφει ο FTSE 25, στις 111,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 12,04% στις 19,94 μονάδες.

Το Χ.Α. βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων: την παραμονή των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση στο “βάλτο” της αβεβαιότητας και το έντονα αρνητικό κλίμα των διεθνών, και δη των ευρωπαϊκών, αγορών. Όσο αυτές οι δύο μεταβλητές ασκούν αρνητικές επιδράσεις, τόσο το Χ.Α. θα χάνεται μέσα στο πρωτοφανές σπιράλ πτώσης, που ήδη μετρά επτά συνεχείς συνεδριάσεις, και οδεύουμε και για την όγδοη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βραχυπρόθεσμα μόνο η έξοδος του Γενικού Δείκτη από τη ζώνη των 454-462 μονάδων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια προσπάθεια ανακούφισης για την αγορά της Αθήνας, ωστόσο η ανοδική αντίδραση δεν θα έχει περιθώρια μακροημέρευσης όσο μοναδικός καταλύτης είναι οι συνθήκες υπερπώλησης και όχι μια ευρύτερη αλλαγή κλίματος διεθνώς και κυρίως μια ένδειξη προόδου στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, σήμερα η εγχώρια αγορά αναμένει δύο σημαντικές εξελίξεις, που μπορεί να της δώσουν ένα “οδηγό” για την επόμενη ημέρα. Η πρώτη είναι η αναθεώρηση των δεικτών που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο MSCI, με τις τυχόν αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI Standard Index για την Ελλάδα περιλαμβάνει 10 μετοχές, τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank,  FF Group, Jumbo, Τιτάν και ΔΕΗ.

Η δεύτερη είναι η ενημέρωση για την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που αναμένεται να παράσχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Μάλιστα, το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της στάσης του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να… υπάρξει νέα περικοπή συντάξεων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι Θεσμοί υποχρεούνται να δεχθούν την αύξηση των εισφορών που προτείνει η Κυβέρνηση για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Λίγες ώρες αργότερα ο Γιάννης Δραγασάκης, έστελνε το ίδιο μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, δηλώνοντας πως: “Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που χρειάζεται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι πρέπει η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένη και για το κλείσιμο των συνόρων, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αβεβαιότητας στα ύψη, ειδικά στο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Στο ταμπλό τώρα, στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται η εξαΰλωση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, με την Eurobank να είναι στο -14,63%, την Πειραιώς στο -11,11%, την Εθνική στο -12,60% και την Alpha Bank στο -9,48%. Απώλειες άνω του 6% καταγράφουν και οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας σχεδόν σε όλο το ταμπλό, με τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΧΑΕ να χάνουν πάνω από 4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Λάμδα, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.