Αντιμέτωπη με μαζική χιονοθύελλα που μπορεί να «θάψει» τη γη κάτω από περισσότερα από 60 εκατοστά χιονιού είναι από τα ξημερώματα του Σαββάτου η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις, με ισχυρούς ανέμους, αναμένονται στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη, ενώ έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω φόβων ότι η κακοκαιρία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μητροπολιτικές περιοχές.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη προς όλους, αυτή είναι μία μεγάλη θύελλα», δήλωσε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μούριελ Μπόουζερ, προειδοποιώντας ότι το βαρομετρικό χαμηλό μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες στην ιστορία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα έχουν διακόψει τα δρομολόγιά τους έως τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω δυστυχημάτων που οφείλονται στην κακοκαιρία, με τη δήμαρχο Μπόουζερ να υπογραμμίζει ότι η προσοχή απέναντι στη θύελλα είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου».

Περίπου 85 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στις 20 πολιτείες που θα βρεθούν στο διάβα της θύελλας, η οποία θα πλήξει όλο το εύρος των ανατολικών παραλίων, από τη Μασαχουσέτη στο βορρά έως το Άρκανσας στο νότο.

Περισσότερες από 7.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ εφάμιλλος αριθμός πτήσεων έχει γνωρίσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Χιονόπτωση καταγράφεται και στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει καλέσει τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο γειτονικό Νιού Τζέρζεϊ, ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του ώστε να συντονίσει τις προετοιμασίες έναντι της κακοκαιρίας.