Πάνω από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου μέχρι και τα τέλη του 2015, στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία και ταξί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ, η αύξηση της διέλευσης των προσφύγων ήταν σταδιακή από τα τέλη Ιουλίου, όταν κι άρχισαν τα πλοία στη γραμμή Χίο – Καβάλα να μεταφέρουν Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τους 300 – 400 πρόσφυγες ανά δρομολόγιο, που μεταφέρονταν αρχικά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Nissos Mykonos» να φτάνουν στην Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», είχαν αποβιβαστεί περί τους 23.000 ανθρώπους, όμως μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο αριθμός των προσφύγων που αποβιβάζονταν στην Καβάλα μειώθηκε αισθητά και χαρακτηριστικό είναι ότι με τα πρώτα δρομολόγια μέσα στο 2016, αυτοί μετά βίας έφτασαν τους 250-300.