Ακόμα πιο επαχθείς γίνονται  οι οροί και οι προϋποθέσεις για την ρύθμισή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Με εγκύκλιο του ο εκτελών χρέη, Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκας  αποκλείει από την πάγια ρύθμιση ένα μεγάλο όγκο φορολογουμένων! Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο “Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους”. Δηλαδή αν κάποιος με εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμεί να ρυθμίσει και νέες οφειλές, οι συνολικές υποχρεώσεις του πρέπει να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ- δηλαδή το 30% του εισοδήματος του!

Εμπόδια υπάρχουν και για όσους ρυθμίζουν χρέη με 100 δόσεις και το συνολικό ύψος των βασικών του οφειλών ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εντάξει  σε ρύθμιση (πάγια των 12 δόσεων) τις νέες οφειλές του, μόνο εφόσον αποδείξει την οικονομική του αδυναμία για την καταβολή αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης. Η σχετική αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση υποβάλλεται με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των νέων οφειλών πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής τους υπηρεσία.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται οτι για να μην υπάρξει απώλεια ρύθμισης οι δόσεις των οφειλών θα πρέπει να εξοφλούνται ως εξής:

•    από 16/12/2015 μέχρι 30/6/2016 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες (όχι από την παραλαβή ενημερωτικού σημειώματος που ως τώρα ερχόταν με 10- 15 ημέρες καθυστέρηση)
•    από 1/7/2016 μέχρι 31/12/2017 εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες
•    από 1/1/2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή χωρίς καμία ημέρα καθυστέρηση

Σημειωτέον ότι από 1/1/2017 μέχρι τις 31/12/2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με καθυστέρηση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τότε θα βλέπει την εξώπορτα της ρύθμισης.