Άντρες που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο προστάτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο Dr. Christopher Allard, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η τακτική πρόσληψη ασπιρίνης μετά τη διάγνωση καρκίνου στον προστάτη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σχεδόν κατά 40%.
Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι πρόωρο να συστήσομε την ασπιρίνη για την πρόληψη του μοιραίου καρκίνου στον προστάτη, αλλά άντρες με καρκίνο προστάτη που μπορεί ενδεχομένως ήδη να ωφελούνται από την επίδραση της ασπιρίνης στο καρδιαγγειακό θα μπορούσαν να έχουν ακόμα ένα λόγο να σκεφτούν την τακτική χρήση ασπιρίνης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology (ASCO) στο Σαν Φρανσίσκο, στις 4 Ιανουαρίου.

Ο Dr. Sumanta Pal, του City of Hope in Duarte, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε άμεση αιτιατή σχέση μεταξύ χρήσης ασπιρίνης και κινδύνου θνησιμότητας από τη νόσο.
Ο Allard πρόσθεσε ότι πιθανόν η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλες περιοχές του οργανισμού, όπως τα οστά.

Στην έρευνα, άντρες χωρίς διάγνωση καρκίνου στον προστάτη που λάμβαναν περισσότερες από 3 ασπιρίνες την εβδομάδα είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μοιραίο καρκίνο προστάτη. Ωστόσο η ασπιρίνη δεν επηρέαζε τη γενική πιθανότητα να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο στον προστάτη ή ακόμα και με υψηλού βαθμού καρκίνο προστάτη.

Σε άντρες με καρκίνο στον προστάτη, η τακτική λήψη ασπιρίνης μετά τη διάγνωση συνδέθηκε με 39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Η χρήση της ασπιρίνης πριν τη διάγνωση δεν είχε μετρήσιμο όφελος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες 22.000 αντρών από την Physicians’ Health Study. Η έρευνα άρχισε το 1982 για την εξέταση του οφέλους και του κινδύνου της ασπιρίνης και της βήτα καροτίνης στην καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο.

Σχεδόν 3.200 άντρες διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη κατά τη διάρκεια της έρευνας. Περίπου 400 άντρες εμφάνισαν μοιραίο καρκίνο στον προστάτη.

Ο Allard δήλωσε ότι άντρες που σκέφτονται να λάβουν τακτικά ασπιρίνη για κάποιο λόγο θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να συζητήσουν οφέλη και κινδύνους.

Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.