από τη Λίνα Μπάκου

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα γαλαξία πολύ-πολύ μακριά …

O Luke Skywalker έχει εξαφανιστεί.
Κατά την απουσία του το απειλητικό ‘Πρώτο Τάγμα’ έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της Αυτοκρατορίας και δε θα σταματήσει μέχρι να καταστρέψει και τον τελευταίο Jedi.
Με την υποστήριξη της Δημοκρατίας, η Στρατηγός Leia Organa οδηγεί τη γενναία Αντίσταση ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον χαμένο αδελφό της Luke, ώστε μαζί να αποκαταστήσουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στο γαλαξία.
Για το σκοπό αυτό έχει στείλει τον καλύτερο πιλότο της σε μυστική αποστολή στον πλανήτη Jakku, όπου ένας παλιός σύμμαχος έχει ανακαλύψει στοιχεία για την τύχη του Luke …

38 χρόνια μετά την πρώτη ταινία ‘A New Hope’ (1977) και 10 μετά την τελευταία ‘Revenge of the Sith’(2005), μεταφερόμαστε ξανά στο Σύμπαν του Πολέμου των Άστρων για να παρακολουθήσουμε νέους και παλιούς ήρωες να μάχονται, ακόμη μια φορά, για την επικράτηση της Δύναμης του Καλού.

Αυτή τη φορά στο τιμόνι της παραγωγής δεν βρίσκουμε πια τον ‘πατέρα’ του Star Wars, George Lucas, ο οποίος το 2012 πούλησε την εταιρία του ‘Lucasfilm’ στην Disney, μαζί με όλα τα πνευματικά δικαιώματα στις ταινίες της σειράς, αλλά τον δημιουργό του ‘Lost’, J.J. Abrams, ο οποίος μαζί με τον σεναριογράφο Lawrence Kasdan που είχε συγγράψει το σενάριο της ‘Αυτοκρατορίας Αντεπιτίθεται’ (Empire Strikes Back, 1980) και της ‘Επιστροφής των Τζεντάι’ (Return of the Jedi, 1983), ανέλαβαν το δύσκολο έργο να αποκαταστήσουν το μύθο των Star Wars, εμπνεόμενοι από την αρχική τριλογία και τα Επεισόδια VI και V.

A-New-Hope

Πραγματικά οι δύο δημιουργοί επένδυσαν εύστοχα στη νοσταλγία των σημερινών 45άρηδων και έφτιαξαν μια ταινία που θα ικανοποιήσει τον φανατικό οπαδό της αρχικής τριλογίας αλλά και θα προσελκύσει νέο κοινό.

Το The Force Awakens τα έχει όλα: Φανταστικούς πλανήτες, καλά σχεδιασμένη δράση, νέους ελπιδοφόρους ήρωες, μοχθηρούς κακούς με και χωρίς οιδιπόδεια συμπλέγματα, εξαιρετικά σχεδιασμένα διαστημόπλοια με ρετρό όμως στοιχεία, μονομαχίες με φωτόσπαθα και τον χαρακτηριστικό βουμ-βουμ ήχο που αγαπάμε, εκπληκτικά εφέ με χρήση μοντέλων και όσο χρειάζεται CGI, εξωτικούς εξωγήινους, αξιαγάπητα ρομποτάκια και λοιπά ανδροειδή, αλλά και κυρίως μια καλή ιστορία, ωραίους διαλόγους και πολύ καλές ερμηνείες από παλιούς και νέους ηθοποιούς.

star-wars-force-awakens-banner-

O J.J.Abrams που ως γνήσιος Star Wars οπαδός, καταπίεσε τη σκηνοθετική του μανιέρα (δες lens flare) και παρέδωσε μια ταινία κατά παραγγελία για τους fans και … τους απογόνους τους, καταφέρνει -όχι μόνο το ελάχιστο, να μην απογοητεύσει, αλλά τελικά να συνεπάρει και να συγκινήσει, ταρακουνώντας τη συλλογική τους μνήμη, βυθίζοντάς τους στη χώρα της παιδικής ηλικίας και ενώνοντας την αθωότητα και τη μυθολογία των πρώτων ταινιών με μια ιστορία που τις ανακυκλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο.

Νούμερο 1 όπλο στο οπλοστάσιο της παραγωγής και απαραίτητο συστατικό, η μουσική επένδυση του θρυλικού, 5 φορές βραβευμένου με Oscar, John Williams. Ο αειθαλής συνθέτης μάλιστα την εμπλουτίζει με νέα θέματα, αφού από τα 102 λεπτά μουσικής επένδυσης, μόνο τα 7 κάνουν αναφορά στα ήδη γνωστά και πολυαγαπημένα κλασσικά του κομμάτια.

_chewbacca_han_solo-then-and-now

Στην υπερπροσπάθεια του Abrams να χωρέσει στην ταινία όλα όσα θα ήθελε και ο ίδιος να δει, όλοι σχεδόν οι παλιοί ήρωες επιστρέφουν με τον Harrison Ford να φοράει το ειρωνικό -δε με νοιάζει- χαμόγελό του ως ο τυχοδιώκτης λαθρέμπορος του διαστήματος αλλά και ωριμότερος Han Solo, ο Peter Mayhew να ξαναφορά τη γούνα του Chewbacca, η Carrie Fisher να ηγείται της δύναμης των Επαναστατών όχι ως Πριγκίπισσα αλλά ως Στρατηγός Leia και ο Anthony Daniels να αρνείται να δανείσει μόνο τη φωνή του και για αυτό να φορά και το ρομποτικό σώμα του C-3PO.

star-wars-REY-BB8

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ως οι νέοι ήρωες του Star Wars, βρίσκουμε τους πρωτοεμφανιζόμενους 23χρονους Βρετανούς, Daisy Ridley ως ρακοσυλλέκτρια/επαναστάτρια με τη Δύναμη, Rey και John Boyega ως ο αντιρρησίας συνείδησης πρώην Stormtrοoper, Finn, αλλά και πιο έμπειρους όπως τον Adam Driver -που τον γνωρίσαμε από τη σειρά της HBO ‘Girls’- στο ρόλο του -θέλω να γίνω- Darth Vader, Kylo Ren και o Oscar Isaac ως ο καλύτερος πιλότος του γαλαξία, Poe Dameron.

poe-dameron-Vanity-Fair

Μην ξεχνώντας και την συμβολή του Andy Serkis -το Gollum του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών), που και εδώ δανείζει το σώμα του και τη φωνή του στην ψηφιακή αποτύπωση του υπέρτατου κακού, Supreme Leader Snoke και της Lupita Nyong’o -βραβευμένης με Oscar β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία 12 Χρόνια Σκλάβος), στον επίσης ψηφιακό ρόλο της 1000χρονης Maz Kanata.

star

Με ρεκόρ εισιτηρίων από την πρώτη ημέρα προβολής του, το The Force Awakens είναι καταδικασμένο να γίνει η πρώτη σε εισπράξεις ταινία όλων των εποχών, αφού από τις 18/12 μέχρι και σήμερα έχει φτάσει το ποσό των 1.129.758.914 δολαρίων στο παγκόσμιο box office.
Τα πολλά οικονομικά επιτεύγματα της ταινίας στα ταμεία των κινηματογραφικών αιθουσών ή στην βιομηχανία των παιχνιδιών και των video games, ή η αναμενόμενη -μέχρις τελικής πτώσης- εμπορική εκμετάλλευση από την νέα ιδιοκτήτρια Disney, μικρή σημασία έχουν για τον πραγματικό Star Wars fan που θα δει και θα ξαναδεί το τελευταίο επεισόδιο ώστε να χαθεί σε ένα γαλαξία πολύ -πολύ μακριά όπου συναντά τον δεκάχρονο εαυτό του σε έναν παγωμένο πλανήτη να πολεμά ενάντια στο στρατό της Αυτοκρατορίας, με μοναδικό όπλο ένα lightsaber με μπλε ακτίνα και τη Δύναμη να είναι μαζί του.