Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι από σήμερα όσοι έχουν ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές στην εφορία με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η ρύθμιση χάνεται πλέον πιο εύκολα στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις χάνουν τη ρύθμιση εφόσον εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που έληξε μια νέα οφειλή δεν προχωρήσουν στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μάλιστα η αλλαγή αυτή ισχύει για νέες φορολογικές οφειλές που θα προκύψουν μετά την 15η Δεκεμβρίου, ενώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς, η ρύθμιση των 100 δόσεων χανόταν στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν εξοφλούσε ή δεν ρύθμιζε την οφειλή του με την πάγια ρύθμιση εντός 30 ημερών από την λήψη ειδοποιητηρίου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Παράδειγμα
Φορολογούμενος που έχει εντάξει οφειλή 3.000 ευρώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων καλείται να πληρώσει την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, έως το τέλος Δεκεμβρίου. Δεν διαθέτει τα χρήματα και έτσι αφήνει τη δόση απλήρωτη. Στην περίπτωση που δεν την πληρώσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2016 τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και όλο το ρυθμισμένο ποσό των 3.000 ευρώ θα γίνει απαιτητό.

Να σημειωθεί ότι βάση της μνημονιακής πρόβλεψης που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, η προθεσμία των 30 ημερών ακολουθεί πτωτική πορεία στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2016 έως και το τέλος του 2017 η προθεσμία μειώνεται στις 15 ημέρες ενώ από την Πρωτοχρονιά του 2018 η καθυστέρηση έστω και μιας ημέρας στην εξόφληση μιας νέας φορολογικής οφειλής συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης.

Για την μην χαθεί η ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα της εμπρόθεσμης υπαγωγής μιας νέας οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προσφέρεται με επιτόκιο 5,05%.

Του Σπύρου Δημητρέλη