Ο κύβος ερρίφθη. Από το 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τη χρήση του πλαστικού χρήματος και όχι με τη συλλογή αποδείξεων.

Το χτίσιμο του αφορολόγητου με «πλαστικό» χρήμα οδηγεί σε έκπτωση φόρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνεται σε τετραψήφιο νούμερο​Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2016 της υποχρέωσης για συγκέντρωση αποδείξεων, με παράλληλη χορήγηση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι φορολογούμενοι αναμένεται να ωφεληθούν με έκπτωση φόρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνεται σε τετραψήφιο νούμερο.

Το χτίσιμο του αφορολόγητου με «πλαστικό» χρήμα επιτρέπει παράλληλα στην εφορία την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών με τους οποίους είναι συνδεδεμένες οι κάρτες. Ειδικότερα, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα ενημερώνεται απευθείας το TAXIS, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση για τη διασύνδεση των ταμειακών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αφορολόγητο και συναλλαγές

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις. Προς το παρόν παραμένει σε ισχύ η διάταξη που ορίζει ότι για την κάλυψη του αφορολογήτου των 9.550 ευρώ απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

​Το ύψος της προμήθειας για τις τράπεζες και ο καθορισμός συγκεκριμένων δαπανών από κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής αποτελούν ορισμένα από τα… θολά σημεία του αφορολόγητουΜε άλλα λόγια, για την επόμενη χρονιά ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το ύψος του αφορολόγητου, δηλαδή αν θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή όχι. Παράλληλα, ερώτημα παραμένει εάν οι δαπάνες που θα ζητηθούν θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος ή σε μεγαλύτερο ποσοστό. Ταυτόχρονα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα ισχύσουν όλες οι δαπάνες ή μόνο οι υπηρεσίες με υψηλή φοροδιαφυγή, δηλαδή εάν το αφορολόγητο θα καλύπτεται μόνο από γιατρούς, τεχνίτες, συνεργεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, εστιατόρια ή εάν θα υπολογίζονται τα έξοδα του super market και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν και πότε θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση POS σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς κι αν θα υπάρχει ειδική επιβράβευση για τη συγκέντρωση αποδείξεων από συγκεκριμένους κλάδους στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Επιπλέον, σε «θολά νερά» βρίσκεται και το ύψος της προμήθειας των τραπεζών για τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχει γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του συστήματος πριν καν αυτό τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα θα πιστώνονται στον ΑΦΜ του χρήστη της κάρτας και θα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει αν και πότε έχει καλύψει το αφορολόγητό του.

Του Κώστα Ιερίδη