Έπειτα από περίπου έξι μήνες, δίνεται “φως” στην άρση των περιορισμών για το Χρηματιστήριο και γενικότερα επί των συναλλαγών σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί με ΠΝΠ τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, η άρση των capital controls για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, σε αμοιβαία κλπ. θα έχει άμεση ισχύ, αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γκότσης, η εισήγησή του στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση short selling για τους τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως παύει να ισχύει το ιδιότυπο καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος, βάσει του οποίου οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, Α/Κ, παραγώγων κλπ. χρησιμοποιώντας το “παλαιό χρήμα”, αλλά μόνον καταθέτοντας “νέο” χρήμα. Όλο αυτό το διάστημα οι φορείς της κεφαλαιαγοράς είχαν πραγματοποιήσει διαδοχικές παρεμβάσεις σε ΕΚΤ, στους εκπροσώπους των θεσμών και στο οικονομικό επιτελείο, ζητώντας την ταχύτερη δυνατή άρση των περιορισμών αυτών, υποστηρίζοντας πως οι στρεβλώσεις που δημιουργούν είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η τραπεζική αργία και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου όλο τον Ιούλιο και εν συνεχεία η επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει υποστεί πανωλεθρία όχι μόνο σε όρους χρηματιστηριακών απωλειών που ως επί το πλείστον αφορούν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στον τζίρο των συναλλαγών και τον όγκο των μετοχών που αλλάζουν χέρια.

Υπενθυμίζεται πως λόγω των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού και της επιβολής των capital controls, το ελληνικό Χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από το οίκο FTSE σε advanced emerging (με ισχύ από το Μάρτιο του 2016), από την κατηγορία των ανεπτυγμένων (“advanced”).