Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να έρθει στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και θα ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους με τους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ειδικότερα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-η δήλωση του περιουσιολογίου θα γίνει ηλεκτρονικά παράλληλα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή οι φορολογούμενοι έως και τα μέσα του 2016 θα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

-στο περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό και οι συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-για το θέμα των μετρητών, σε αντίθεση με την απόφαση Τσακαλώτου για δήλωση ποσών άνω των 15.000 ευρώ, το περιουσιολόγιο δεν θα προβλέπει τη δήλωσή τους. Ωστόσο, για να δηλωθούν και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη πόθεν έσχες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν κατατεθεί σε τράπεζα.

-δεν θα δηλωθούν τραπεζικά υπόλοιπα και περιεχόμενο θυρίδων, αλλά μόνο οι αριθμοί τους. Ειδικά για τα τραπεζικά υπόλοιπα η εφορία έχει πλέον τον μηχανισμό και το νομικό οπλοστάσιο για να τα πληροφορείται πολύ εύκολα.

-στο περιουσιολόγιο δεν θα πρέπει να δηλωθούν κινητά αντικείμενα αξίας, όπως είναι τα κοσμήματα ή τα έργα τέχνης. Θα πρέπει να δηλωθούν μόνον αυτά που είναι ασφαλισμένα και μάλιστα με την αξία που προβλέπεται στο σχετικό ασφαλιστήριο. Για παράδειγμα, ο εύπορος που διαθέτει έναν ασφαλισμένο πίνακα ζωγραφικής θα πρέπει να τον δηλώσει.

-στο περιουσιολόγιο θα εμφανιστούν αυτόματα όλα τα στοιχεία από τις διάφορες φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει ο φορολογούμενος, όπως είναι ακίνητα, εισοδήματα, ΙΧ, σκάφη αναψυχής κλπ. Ο φορολογούμενος θα κληθεί, όμως, να δηλώσει αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς και άλλα στοιχεία όπως είναι οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα άλογα ιπποδρομιών κλπ

Οικειοθελής συμμόρφωση

Πριν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων του περιουσιολογίου θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να νομιμοποιήσουν κεφάλαια που διαθέτουν τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί. Πρόκειται για τη ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης που θα έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.