Μετά από δικαστική διαδρομή περίπου μίας δεκαετίας η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens και τις παράνομες πληρωμές φθάνει σε δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου σήμερα, στο Εφετείο της Αθήνας με κατηγορουμένους στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της γερμανικής εταιρείας που κατηγορούνται για δωροδοκίες και δωροληψίες.

Συνολικά 64 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο μεταξύ των οποίων και 13 γερμανοί υπήκοοι, στελέχη, τότε του γερμανικού κολοσσού, χρηματιστές και άλλοι που διαδραμάτισαν διάφορους ρόλους για τις παράνομες πληρωμές.

Η υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές στα μέσα του 2006 από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, τότε, σήμερα οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, έφθασε στο εδώλιο μετά από μακρά διαδικασία ανακρίσεων που διήρκησαν συνολικά περί τα οκτώ χρόνια.

Και ενώ οι δικαστικές αρχές, έσπασαν ρεκόρ χρονικής διάρκειας των ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens, εντούτοις δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους αποδέκτες του συνόλου των μαύρων χρημάτων που δόθηκαν για συμβάσεις στη χώρα μας με αποτέλεσμα η σημερινή δίκη να αφορά μόνον τη σύμβαση 802 του ΟΤΕ και καμία άλλη από τις πολλές που ερευνήθηκαν.
Ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος της εποχής εκείνης δεν βρέθηκε στον κατάλογο των αποδεκτών των παράνομων πληρωμών και οι μόνοι ουσιαστικά που κάθονται στο εδώλιο ως δωρολήπτες είναι στελέχη του ΟΤΕ της εποχής εκείνης για τους οποίους εντοπίστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους.

Η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης που στιγματίστηκε από τη διαφυγή στο εξωτερικό του ισχυρού άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο αλλά και του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος ακόμα καταζητείται χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει παράνομες πληρωμές και για άλλες, πλην του ΟΤΕ συμβάσεις, όπως το σύστημα ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων, το λεγόμενο C 41. Ακαρπες υπήρξαν οι έρευνες και για άλλες συμβάσεις του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας, όπως η προμήθεια των Patriot η η σύμβαση της Αρμεντέλ και άλλες.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που τυπικά είναι και στη σημερινή δίκη κατηγορούμενος, μετά τη διαφυγή του εξωτερικό, δικάστηκε στη Γερμανία αλλά δεν εκδόθηκε στη χώρα μας λόγω της γερμανικής του υπηκοότητας. Την έναρξη της σημερινής δίκης, έστω και μετά από τόσα χρόνια, αναμένεται να καθορίσουν εγγενή προβλήματα, όπως η αναζήτηση κατάλληλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, ενώ άγνωστο παραμένει πια λύση θα βρεθεί στο υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει με το ογκωδέστατο κατηγορητήριο που δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, λόγω κόστους και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα παρακολούθησης οι γερμανοί υπήκοοι που είναι κατηγορούμενοι στη δίκη.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη που εμπλέκεται στην υπόθεση για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που πήρε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.