Τις πρώτες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το Παρίσι κλιμακώνει την δράση του εναντίον των ισλαμιστών ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Πόλη του Φωτός που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Μαχητικά Rafale ανεφοδιάστηκαν με πυρομαχικά και απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο, το οποίο έχει πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να υποστηρίξει τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το «Charles de Gaulle» μεταφέρει 26 μαχητικά και υπερδιπλασιάζει την αεροπορική δύναμη της Γαλλίας στην αεροπορική εκστρατεία κατά του ISIS. Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σημείωσε ότι οι γαλλικές αποστολές θα γίνονται μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας ή της Ιορδανίας, προκειμένου να αποφευχθεί η συριακή αεράμυνα. Οι επιχειρήσεις ήδη συντονίζονται με τη Ρωσία, η οποία εκτελεί δικά της πλήγματα κατά των ισλαμιστών.

Η γαλλική Αεροπορία ήδη διαθέτει 12 μαχητικά – έξι Mirage 2000 και έξι Rafale – σε βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, δύναμη η οποία κατά τις τελευταίες 10 μέρες έχει εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον στόχων στην de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία, την πόλη Ράκα.

Η έναρξη των επιχειρήσεων από το «Charles de Gaulle» έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου Φρανσούα Ολάντ ότι η Γαλλία θα εντείνει τις επιδρομές της κατά του ISIS. «Θα εντατικοποιήσουμε τα χτυπήματά μας, επιλέγοντας στόχους που θα κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά σε αυτό τον στρατό τρομοκρατών», είπε ο κ. Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.