Σοβαρότατο πλήγμα στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας. “Βατερλό” με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της παράταξης. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου αρχηγού της παράταξης, που ήδη μετρά τις πρώτες μεγάλες πληγές από ένα εγχείρημα, που τινάχτηκε στον αέρα πριν καν ξεκινήσει.

“Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται”, ανέφερε η τυπική γύρω από την αναβολή της διαδικασίας, ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη, οι υποψήφιοι πρόεδροι ζητούν παραιτήσεις και αναζήτηση υπευθύνων για τη σημερινή εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, με άπαντες να στοχεύουν αρχικά προς το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, που είναι και ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξέφρασε από την αρχή την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, εάν προχωρήσει με…χαρτί και μολύβι η εκλογική αναμέτρηση. “Χειρόγραφα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε. Ας πάνε και να ψηφίσουν κάποιον άλλον. Δε θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 50”, ανέφεραν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

“Υπήρχε άλλο καταστατικό, υπήρχαν άλλες διαδικασίες και ο καθένας μπορεί τώρα να κάνει σπέκουλα επάνω στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα και με βάση το ισχύον καταστατικό, το οποίο εμάς δε μας αρέσει, αλλά υπάρχει και το τηρούμε, είναι συντεταγμένα το κόμμα να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα σημαίνει ότι το κόμμα θα συνεδριάσει, τα όργανά του θα συνεδριάσουν και θα πάρουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Να υπάρξει ψυχραιμία. Δεν είναι στιγμή για σπέκουλα. Ευθύνες υπάρχουν σε όσους έχουν ρόλο στη διαδικασία. Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ. Όλοι πρέπει να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν”, τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, ζήτησε να αναλάβει την προεδρία του κόμματος η Μαριέτα Γιαννάκου, να ορίσει η ίδια Γραμματέα της εμπιστοσύνης της ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία προς την εσωκομματική διαδοχή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από πλευράς του, μίλησε για “φιάσκο” το οποίο έχει υπευθύνους, “δείχνοντας” προς τον Α. Παπαμιμίκο και τον Β. Μειμαράκη, ζητώντας ωστόσο να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος ως κόρη οφθαλμού.

Άμεση παραίτηση όλης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ζήτησε οΓεράσιμος Γιακουμάτος. “Ντροπή, ντροπή, ντροπή. Πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στην εβδομάδα και η διαδικασία να πάει από την αρχή. Δε θα επιτρέψω σε κανένα να διαλύσει το κόμμα. Την ευθύνη την έχουν όλοι στην ΚΕΦΕ. Και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Δε θα αφήσουμε σε ΚΕΦΕ και Παπαμιμίκους να μας διαλύσουν”, τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

“Συνέδριο τώρα. Το αποκορύφωμα της γελοιότητας. Διάφοροι, μεταξύ των οποίων και κορυφαία στελέχη, λένε απίθανες αρλούμπες”, έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο τελευταίος εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.

Μ. Γιαννάκου: Δέχομαι υπό προυποθέσεις

Ανοιχτή να προσφέρει τις υπηρεσίες της την ώρα πουτο κόμμα βρίσκεται ένα βήμα από τον γκρεμό εμφανίστηκε η Μαριέτα Γιαννάκου, μέσω συνεργατών της, με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr.

Η κ. Γιαννάκου δέχεται να αναλάβει τη μεταβατική προεδρία με μοναδική προυπόθεση αυτό να γίνει αποδεκτό τόσο από τους υποψηφίους όσο και από τα όργανα του κόμματος.

Δεν άνοιξαν οι κάλπες

Ψηφοφόροι βρίσκονταν στα τμήματα ήδη από τις 7 το πρωί οπότε και αναμενόταν να ανοίξουν οι κάλπες και διαμαρτύρονται πως ενώ κατέβαλαν το αντίτιμο των τριών ευρώ, περιμένουν ακόμη στα εκλογικά τμήματα χωρίς να γνωρίζουν εάν και πότε θα αρχίσει η ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι χειρόγραφα το όλο εγχείρημα, με τον υπηρεσιακό πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να έχει εξαρχής παρέμβει υπέρ της αναβολής της διαδικασίας, απειλώντας με απόσυρση από την διεκδίκηση του κόμματος , εάν προκρινόταν η λύση της χειρόγραφης ψήφου.

“Χειρόγραφα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε. Ας πάνε και να ψηφίσουν κάποιον άλλον. Δε θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 50”, ανέφεραν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναστάτωση στα στρατηγεία των υποψηφίων

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη άφηναν νωρίτερα σαφέστατες αιχμές εναντίον του Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπαμιμίκου, “δείχνοντας” τον  ως τον κύριο υπεύθυνο αυτής της κατάστασης.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως άν μέχρι τις 11 το πρωί δεν λυθεί το πρόβλημα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της παράταξης.

Για το τεχνικό πρόβλημα ενημέρωσαν με αναρτήσεις τους στο Twitter τόσο  ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τους πολίτες να μην πάνε ακόμα στις κάλπες.

“Μην ξεκινήσετε να πηγαίνετε να ψηφίσετε ακόμη.Μόλις εχω νέα για το σύστημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώσω. Συγγνώμη στον κόσμο”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

“Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής.  Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση”, ενημέρωσε με την σειρά του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αδιανόητο να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, να ταλαιπωρούνται και να αποθαρρύνονται οι Νεοδημοκράτες. Ζήτω άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης”, ανάρτησε στο δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το πρωί σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κύρτσος έθεσε ευθέως θέμα αναβολής των σημερινών εκλογών, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που οι κάλπες δεν άνοιξαν ως είχε προγραμματιστεί στις 7,  δεν γίνεται να ανοίξουν αργότερα και να γίνει αποδεκτή η διαδικασία.

Είναι ευτελισμός ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου λέει και ζητεί να ακυρωθεί η σημερινή εκλογική διαδικασία.

Του Δημήτρη Γκάτσιου