Με δύο απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου στις 23 Νοεμβρίου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ συν τα 10 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπέρ του ν/σ ψήφισαν 153 κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ απουσίασαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, που βρίσκονταν στην ομιλία Μεϊμαράκη. Οι βουλευτές απέστειλαν επιστολική ψήφο που δεν προσμετράται.

Επί της αρχής υπερψήφισαν το ν/σ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε Το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης δήλωσε «απών», με συνέπεια, αμέσως μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος να αποστείλουν επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με τις οποίες γνωστοποιούσαν ότι οι δύο βουλευτές δεν ανήκουν πλέον στις ΚΟ των δύο κομμάτων.

Ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε στα ΜΜΕ, πριν την ψηφοφορία, ότι «δεν θα δώσω ψήφο στο να μη μείνει κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη… Η στάση μου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη» δήλωσε χαρακτηριστικά, παρά την προειδοποίηση του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Νικολόπουλος έχει δε προϊδεάσει ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του όπως τού ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Την απόφασή του για αποχή από την ψηφοφορία ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Στάθης Παναγούλης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζε πάντως ότι «δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης» και ότι «θα συνεχίζω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα», κάτι που δεν στάθηκε αρκετό για την παραμονή του στην ΚΟ.

Περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την ένταξη των δανειοληπτών κόκκινων στεγαστικών δανείων στην προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμό προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πολυνομοσχέδιο.

Τη μείωση κατά 50% της φορολογίας στο κρασί ανακοίνωσε επισήμως από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Με δεύτερη φορά αριστερά πρώτη φορά το σπίτι στο σφυρί» δήλωσε σκωπτικά από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πρώτη ελληνική κυβέρνηση που προχωρά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Για κοινωνική αναλγησία κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αφού δεν εξαίρεσε από τους πλειστηριασμούς ούτε τους αναπήρους ούτε τους πολυτέκνους.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεπεράσεις όλες τις μνημονιακές πολιτικές και τον αυταρχισμό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων» δήλωσε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν διαρκώς λόγο στην ΕΡΤ για τους «φτωχοδιάβολους βομβιστές» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την συγκυβέρνηση για ανακολουθία προεκλογικών λόγων και έργων.

Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης διαψεύδοντας σχετικές φήμες.