Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην προσπάθεια «επαναπροσέγγισης» με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Ο Γιούνκερ μίλησε την Τετάρτη (18 Νοεμβρίου) σε μια δημόσια συζήτηση στην αίθουσα συναυλιών Bozar στις Βρυξέλλες, που οργανώθηκε από τη γαλλική εφημερίδα l’OBS, και τις βελγικές εφημερίδες De Standaart και Le Soir. Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό, καθώς και από τους συντάκτες των τριών περιοδικών, ο Γιούνκερ δεν απέκρυψε τις προσωπικές του απόψεις.

«Όπως Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι Ευρωπαίος, θεωρώ το Ισλαμικό Κράτος νούμερο ένα εχθρό της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την καλπάζουσα βαρβαρότητα», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ανοιχτόμυαλη πολιτική

Επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες σκέφτεται συχνά τον Γάλλο Πρόεδρο Ντε Γκώλ, ο οποίος έγραψε στα απομνημονεύματά του «Πέταξα με απλές ιδέες για την περίπλοκη Ανατολή».

«Η Ανατολή έχει παραμείνει περίπλοκη, και οι ιδέες μας έχουν μείνει απλές. Θα πρέπει να απέχουμε από βιαστικές αποφάσεις», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για μια πιο ανοιχτόμυαλη πολιτική της Δύσης στη συριακή σύγκρουση, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, και τη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς αν εννοούσε ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι κάποιος με τον οποίο η Δύση θα πρέπει να διαπραγματευτεί, είπε ότι «τα μεγάλα έθνη, ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της μάστιγας του Ισλαμικού Κράτους».

«Θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας, να επικεντρωθούμε μαζί σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αν δεν φέρουμε υπό τον έλεγχό μας, θα φέρουμε την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου», είπε.

Ερωτηθείς για το μέλλον του Άσαντ, ο Γιούνκερ είπε ότι θα ήταν λάθος να αρχίσουμε τα σενάρια πως θα μπορούσε να υπάρξει ή όχι λύση με τον Άσαντ.

Συνασπισμός νέου τύπου

Ο Γιούνκερ επικρότησε επίσης την επίσκεψη Ολάντ στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «έναν συνασπισμό νέου τύπου».

Ερωτηθείς αν αυτό σήμαινε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ, είπε: «Ο Πούτιν είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Και δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την ενισχυμένη συμμετοχή της Ρωσίας».

Καθώς μιλούσε, η ρωσική τηλεόραση δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ο Πούτιν έδωσε εντολή στρατηγούς του να συνεργαστούν με τις γαλλικές δυνάμεις στη Συρία «ως σύμμαχοι».

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατό η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα και εν συνεχεία οι δυο χώρες να είναι σύμμαχοι στη Συρία, ο Γιούνκερ είπε ότι η ουκρανική κρίση αντιμετωπίστηκε με κυρώσεις διότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

«Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να μας εμποδίζει να συνεργαστούμε με τη Ρωσία σε άλλα θέματα», υπογράμμισε.

EurActiv, Georgi Gotev, Aline Robert