Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μη εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκ. ευρώ στο σημερινό (Δευτέρα) Eurogroup. H τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και η συνεδρίαση του Euroworking Group, έληξαν την Κυριακή χωρίς αποτέλεσμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις ακόμα πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα όπως το ασφαλιστικό αν υπάρχει τέτοια δυσκολία με τον ορισμό πλαισίου των πλειστηριασμών.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κλείνει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μέτρα είναι το χάσμα στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάαντ επιδιώκοντας πολιτική λύση.

Τα άλλα ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και θέματα που έχουν προκύψει από τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπει αναθεώρηση του πλαισίου κάθε χρόνο και αλλαγές στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που μία περίπτωση μένει στα δικαστήρια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοστεί για ένα έτος το παραπάνω μοντέλο και να επανεξεταστεί στο τέλος τους 12μηνου. Αν αποδειχθεί ότι δεν λειτούργησε, τότε θα γίνουν αλλαγές, ενώ η διαδικασία αναθεώρησης θα γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης, θα προχωρήσουν και αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Δεδομένου ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει κατά μέσο όρο το 56% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική της πρόταση προστάτευε το 99%, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια περαιτέρω βελτίωση. Και στο πλαίσιο θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν αλλαγές που θα οδηγούν σε προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο των πλέον οικονομικά αδύναμων θεωρώντας την πρόταση πολύ «γενναιόδωρη».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και την Τετάρτη θα γίνει το πρώτο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο.