Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προσφυγική κρίση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη θα παρευρεθούν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, καθώς και οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών.

Επίσης, θα συμμετάσχουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Εν τω μεταξύ, τρεις σωροί ανθρώπων βρέθηκαν χθες στο Αιγαίο στα ανοιχτά της Λέσβου. Πρόκειται για δύο άνδρες 30-35 ετών και μία γυναίκα περίπου 25 ετών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί από ποια ναυάγια προέρχονται.

Επιπλέον, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν εντός της ημέρας τουλάχιστον 3.000 μετανάστες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μετά τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, το καταμαράν «tera jet» αναχώρησε στις 8 το πρωί από τη Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά με 1740 πρόσφυγες, ενώ στις 6 το πρωί αναχώρησε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star patmos» με 1400.

Στις 8 το βράδυ, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 1” με 1430 μετανάστες.

Επίσης, το δρομολογημένο πλοίο champion jet σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί της Μυτιλήνης αναμένεται και αυτό να παραλάβει εντός της ημέρας μετανάστες με προρισμό την Καβάλα.

Το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη- Καβάλα.