Η επίτευξη συμφωνίας για το ανοιχτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, «χωρίς δυσμενή –πολιτικά– εξέλιξη για την κυβέρνηση», αποτελεί τον κορυφαίο στόχο της κυβερνητικής ηγεσίας για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη από χθες εντατικοποιήθηκαν οι διαβουλεύσεις και η διαπραγμάτευση προς αναζήτηση συμφωνίας πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο γεφύρωση των διαφορών για το συγκεκριμένο θέμα. Ετσι, εμφανίζονται αποφασισμένοι, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το θέμα δεν κλείνει, να διεκδικήσουν μια πολιτικά καλή συμφωνία μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση, παρακάμπτοντας την άτεγκτη στάση των εκπροσώπων των θεσμών, που «τρέχουν» τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η κυβερνητική ηγεσία αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι, προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα στο αίτημά της για πολιτική απόφαση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις άλλες εκκρεμότητες, ώστε να μπορεί να επικαλεσθεί έναντι των εταίρων πραγματική βούληση να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα και να κλείσει την αξιολόγηση. Ετσι, οι οδηγίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι το αργότερο μέχρι την Κυριακή να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να μπορεί να τεθεί το αίτημα μιας πολιτικής λύσης για την προστασία πρώτης κατοικίας, με επίκληση των κοινωνικών αναταράξεων που θα συνεπαγόταν μια σκληρή διευθέτηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το έδαφος στην κατεύθυνση αυτή έχει καλλιεργηθεί, καθώς το συγκεκριμένο θέμα επέλεξε –όχι τυχαία– να θέσει επιτακτικά ο κ. Τσίπρας προς όλους του ξένους επισήμους που πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Φρανσουά Ολάντ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Πιερ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς άκουσαν τις ενστάσεις της κυβέρνησης έναντι της ρύθμισης που προτείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και, κατά την αξιολόγηση των επιτελών του Μαξίμου, όλοι τοποθετήθηκαν θετικά. Ετσι, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, «έχει ήδη διαμορφωθεί κλίμα στην κατεύθυνση έναρξης πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Καθώς η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τις εκκρεμότητες, με κυριότερες αυτές που αφορούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν αποκλείεται οι σχετικές ρυθμίσεις να έρθουν ακόμη και ως τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ή, εναλλακτικά, να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο με τη μορφή κατεπείγοντος, το οποίο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή.

ΦΠΑ στα νησιά

Ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έθεσε ευθέως το θέμα των «κόκκινων» δανείων και γενικότερα της υλοποίησης της συμφωνίας, σε αντιστοίχιση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ετσι, αναφέρθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και στις «παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους Ελληνες πολίτες», τη στιγμή που «κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να έχουν στέγη οι πρόσφυγες, έστω και προσωρινή». Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο κ. Σουλτς, που δήλωσε δημοσίως ότι κατέγραψε τα ελληνικά αιτήματα και θα τα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα και αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην ανάγκη διόρθωσης λαθών, όπου υπάρχουν, στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, τα οποία οφείλονται όχι στην Ελλάδα αλλά σε λάθη υπολογισμών, αναφέρθηκε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Σουλτς στο Προεδρικό Μέγαρο.