Το κεντρικό ευρωπαϊκό “Γραφείο Διαμεσολάβησης του Κέντρου Συνεργασίας για την Ευρασιατική Επιστημονική και Τεχνολογική Καινοτομία” τοποθετεί στην Αθήνα το Πεκίνο. Η λειτουργία του που αναμένεται να εντείνει τις κοινές σινοευρωπαϊκές επιχειρηματικές, ρυθμιστικές αλλά και θεσμικές δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσει εντός των αμέσως επομένων εβδομάδων. Αυτό σημειώνουν αρμοδίως στο Capital.gr επίσημες κινεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Οκτωβρίου, στην 10η Σύνοδο Κορυφής Ασίας-Ευρώπης, ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάν πρότεινε την ίδρυση Κέντρου Συνεργασίας για την Ευρασιατική Επιστημονική και Τεχνολογική Καινοτομία, πρόταση που έτυχε θετικής αποδοχής από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ως συν-χορηγός της ιδέας, η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για το έργο διασύνδεσης στην Ευρώπη και το γραφείο διασύνδεσης θα εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπία της Δημοτικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου, η αντίστοιχη υπηρεσία διασύνδεσης της Κινεζικής πλευράς, πραγματοποίησε συνομιλίες με την Γραμματεία για την Έρευνα και Καινοτομία του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις οποίες και διαμορφώθηκε η απαραίτητη συναίνεση για τα προαπαιτούμενα βήματα.

“Το γραφείο διασύνδεσης αναμένεται να εγκατασταθεί πολύ σύντομα”, σημειώνουν στο Capital.gr εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα προσθέτοντας πως η επιλογή της Ελλάδας για την εγκατάστασή του σηματοδοτεί και την βαρύτητα που το Πεκίνο προσδίδει στην διμερή συνεργασία.