Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα βρεθούν οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί αλλά δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν τις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση, όπως διευκρίνισε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ως παράδειγμα, ανέφερε περιπτώσεις οφειλετών που ρύθμισαν χρέη ύψους 6.000 ευρώ, ενώ είχαν στην τράπεζα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι λεπτομέρειες των αλλαγών, είπε, θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι η σχεδιαζόμενη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό μπορεί να λειτουργήσει ως ισοδύναμο για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τόνισε πως ο φόρος θα αναλογεί στη διαφορά μεταξύ του φορολογικού συντελεστή στην εκάστοτε χώρα του εξωτερικού και στο συντελεστή που ισχύει στην Ελλάδα.

Για το περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι τα χρήματα που θα υποχρεούται να δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος θα είναι από ένα ποσό και πάνω, και επαναβεβαίωσε πως η σχετική εφαρμογή θα ανοίξει το Νοέμβριο στο TaxisNet. Θα υπάρχουν ακόμα κενά για να δηλώσει κάποιος τις καταθέσεις που τηρεί στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμα ότι στις 15 Οκτωβρίου θα σταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των ακίνητων που θα ισχύσουν για τον ανανεωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε ότι από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες εισπράττονται κατά μέσο όρο 60.000 ευρώ ημερησίως, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί παράταση ενός έτους στην παραγραφή του ελέγχου τους, που κανονικά επέρχεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου να επιβαρύνει περαιτέρω φορολογικά τα καύσιμα και τα τσιγάρα.