Από τις δέκα σήμερα το πρωί, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται και επίσημα σε φάση εκλογής νέου ηγέτη, μετά και την κίνηση του υπηρεσιακού πλέον προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να τοποθετήσει σε χρόνο άμεσο την ανάδειξη του διαδόχου του, προκειμένου να περιφρουρήσει το κόμμα από την περιδίνηση μίας εσωστρέφειας, που είχε αρχίσει ήδη να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Η ανακοίνωση των 40 λέξεων, που άνοιξε τη νέα μετεκλογική σελίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο του αρνητικού αποτελέσματος της κυριακάτικης κάλπης, ήρθε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του γραμματέα της παράταξης, Ανδρέα Παπαμιμίκου, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες, με στόχο τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Τις ώρες που ακολούθησαν, τα πιθανά ονόματα υποψηφίων έκαναν την εμφάνισή τους. Από τους πρώτους που δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, αλλά δήλωσε πως το σκέφτεται ήταν ο βουλευτής, Μάκης Βορίδης. Έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της γαλάζιας παράταξης είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του, για να καθορίσει τη στάση του. Ένα ακόμα στέλεχος, που δείχνει να το σκέφτεται είναι ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σταθερός υποψήφιος εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αφού πρώτα σταθμίσει όλους τους παράγοντες. Κάποιες φωνές κάνουν λόγο για βαθιά… βουτιά στην κομματική επετηρίδα και στροφή στη γενιά των 40άρηδων, έχοντας στο μυαλό τους τις περιπτώσεις των κυρίων Κώστα Μπακογιάννη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Γιώργου Παπανικολάου, παρά το γεγονός ότι για τους δύο πρώτους ισχύει το ασυμβίβαστο.

Και ο κ. Μεϊμαράκης; Η αναφορά του υπηρεσιακού προέδρου προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία κλίνει προς το παρόν να μην είναι υποψήφιος, καθώς διαφωνεί με τη διαδικασία, έδρασε καταλυτικά στα ανακλαστικά βουλευτών και στελεχών, κυρίως, της καραμανλικής πτέρυγας, οι οποίοι επιθυμούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να διεκδικήσει την επανεκλογή του. “Στηρίζουμε τον Βαγγέλη πλήρως και ανεπιφύλακτα”, τόνισε, μιλώντας στο Capital.gr, τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας την άποψη ότι τελικά ο υπηρεσιακός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αλλάξει ρότα και θα δηλώσει “παρών”.

Οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είναι άμεσες και, πάντως, θα έχουν ορίζοντα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Την Πέμπτη στις 3.30 το μεσημέρι, όπως προκύπτει από την ενημέρωση της λεωφόρου Συγγρού, αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει την παρθενική της συνεδρίαση η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σε αυτή μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη (πρόκειται για τους κυρίους Δαβάκη, Τραγάκη και Γιακουμάτο) η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας, ο Γραμματέας Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας, ο Γραμματέας Εκλογών Επαμεινώνδας Λεκέας και ο Διευθυντής Διαγραμματειακού Αλέκος Κόκκαλης.

Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ΚΕΦΕ θα ορίσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων που θα έχει διάρκεια από επτά μέχρι και δέκα ημέρες. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει είτε 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής είτε το 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου το οποίο αριθμούσε 4450 μέλη, άρα θα πρέπει να διαθέτει 445 υπογραφές. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ακόμα μία συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, προκειμένου να γίνει έλεγχος των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Αμέσως μετά, θα υπάρξει η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ. Η διευρυμένη πλέον Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ορίσει μετά ημερομηνία εκλογών οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Νοέμβριο.

Του Δημήτρη Γκάτσιου