Μόλις στο 2′ η Γεωργία προηγήθηκε 8-5 αναγκάζοντας τον Φώτη Κατσικάρη να πάρει τάιμ άουτ. Ε, από εκεί και πέρα η Εθνική ομάδα δεν ξανακοίταξε πίσω. Σ’ ένα γρήγορο τέμπο που εξασφάλισε η άμυνα και τα ριμπάουντ και με τους διεθνείς να κάνουν θραύση έξω από τη γραμμή των 6μ75 η νίκη κατακτήθηκε από το πρώτο κιόλας ημίχρονο.

Πρώτος έσυρε το χορό ο Ζήσης, ο οποίος αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα στο πρώτο δεκάλεπτο όταν η Εθνική έφτασε να προηγείται ακόμα και με 23-10. Στη συνέχεια, και παρά το γεγονός ότι οι Γεωργιανοί δοκίμασαν και ζώνες, η Ελλάδα δεν έβγαλε τα πόδια από το γκάζι. Με τον πολύ γρήγορο Παπανικολάου στην πεντάδα και με τον Καλάθη να παίζει… ρολόι από το τρίποντο η Εθνική άρχισε να ξεφεύγει (33-18, 43-20) κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο όπως έπρεπε. Με τρίποντο του Αντετοκούνμπο για το 50-22 (και τα 9/12 της Ελλάδας έξω από τη γραμμή!)

Η Γεωργία δεν είχε άλλη λύση παρά να πιέσει σε όλο το γήπεδο (όχι συνέχεια βεβαίως) και προς στιγμή δημιούργησε σύγχυση στην Εθνική, η οποία σκόραρε για πρώτη φορά εντός πεδιάς στο 3ο δεκάλεπτο μόλις στο 25′. Η διαφορά μειώθηκε στους 12 πόντους (57-45), χωρίς ωστόσο να υπάρξει πανικός αφού οι Ελληνες ήξεραν ότι το χαντικαπ ροκανίστηκε περισσότερο από τη δική τους έλλειψη συγκέντρωσης.

Από το 61-50 και μετά η Εθνική ανέβασε και πάλι ρυθμούς χωρίς φυσικά να φτάσει στα επίπεδα απόδοσης του πρώτου ημιχρόνου. Έπαιξε όσο χρειαζόταν για να συντηρήσει την υπέρ της διαφορά αλλά και να βγάλει από το μυαλό των Γεωργιανών οποιαδήποτε σκέψη για πιθανή ανατροπή. Με το 70-52 του 35′ η νίκη ήταν πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Το τρία στα τρία είναι γεγονός.

Η καλύτερη πεντάδα

1. Ο Νίκος Ζήσης μπήκε στο πρώτο δεκάλεπτο και απλοποίησε τα πράγματα για την Εθνική ομάδα.

2. Ο Νικ Καλάθης. Έχει δουλέψει πολύ στο εξωτερικό σουτ και αυτό είναι κάτι που γίνεται πλέον αντιληπτό.

3. Ορεξάτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ανέλαβε πρωτοβουλίες, έβαλε σουτ, έκοψε αντίπαλες προσπάθειες ψηλά.

4. Παλικάρι ο Κώστας Καϊμακόγλου, δουλεύει στο φουλ για όσο αγωνίζεται. Πραγματικός στρατιώτης της ομάδας.

5. Εξαιρετικά στοιχεία διαθέτει ο Τορνίκε Σενγκέλια. Ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Γεωργία στο ματς.

Το φύλλο αγώνα

Χαμηλό το εμπόδιο, δεν λέμε αλλά και η Εθνική στάθηκε στο ύψος της έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Το πρώτο ημίχρονο ήταν το καλύτερο ημίχρονο της ομάδας μέχρι στιγμής γεγονός που ανεβάζει το δείκτη της αυτοπεποίθησης ενόψει και της δύσκολης συνέχειας. Το παιχνίδι της Πέμπτης με τους εξαιρετικά μαχητικούς Σλοβένους σίγουρα θα βάλει πιο δύσκολα τεστ στους διεθνείς. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι… απαντήσεις τους.

Τα δεκάλεπτα: 15-25, 22-50, 48-61, 68-79

Γεωργία: Πούλεν 4, Πατσούλια 4, Τσιντσάντζε 5(1), Σερμαντίνι 9, Σανάντζε 2, Μαρκοϊσβίλι 11(3), Πατσάτσια, Σανικίντζε 10(3), Μπουριανάντζε 3, Σενγκέλια 20(1)

Ελλάδα: Μπουρούσης 4(5ρ), Ζήσης 11(1), Σπανούλης 2(5ασ), Καλάθης 19(4/6τρ, 8ασ), Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 8(2), Κουφός 12, Πρίντεζης 3(1), Παπανικολάου 5, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12(2)