Μετά τη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στον Βρετανικό Observer όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα των συμβούλων του αλλά και του εγώ του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών άνοιξε τα χαρτιά του σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως δεν θα ενταχθεί στη «Λαϊκή Ενότητα» και τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως τους συνδέουν μεν πολλά αλλά είναι και πολύ μακριά, με αιχμή το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Τους συμπαθώ και νομίζω ότι με συμπαθούν αλλά πολιτικά η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη. Δεν θα ήταν ένας λογικός συνδυασμός. Γι αυτούς η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα ζήτημα ιδεολογίας και τους κατανοώ. Αλλά ήμασταν στο δραχμή, ήταν η Ελλάδα του τότε, όχι μια σοσιαλιστική χώρα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να μείνουμε στο ευρώ αλλά όχι με κάθε κόστος. Αλλά δεν είμαι και βέβαιος ότι πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος στη δραχμή. Το νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η παρουσία Βαρουφάκη θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία του νέου κόμματος καθώς η δημοτικότητά του είναι ιδιαίτερα υψηλή και όχι μόνο εντός Ελλάδος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτάται και για το εάν θα μπορούσε και πάλι να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και απαντά πως ποτέ κανείς δεν πρέπει να λέει ποτέ. «Συνεχίζω να διατηρώ καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα στελέχη», συνεχίζει αλλά ξεκαθαρίζει πως το αν θα ήταν μέρος της κυβέρνησης ή του κόμματος θα ήταν συνάρτηση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Αυτό αφορά κυρίως το νέο δάνειο, εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης και λέει χαρακτηριστικά πως όταν είναι να πάρει κάποιος ένα δάνειο διερωτάται αν μπορεί να το ξεπληρώσει, όταν η απάντηση είναι αρνητική απλά δεν το παίρνει.

Για τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει, κανείς δεν το πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Λαγκάρντ.