Η αυξημένη προσφορά, η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας και η αύξηση των πλατφορμών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οι διεθνείς τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα κοντά σε χαμηλό επίπεδο 6ετίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate, WTI) για παράδοση τον Σεπτέμβριο σημείωνε μείωση 1,58% στα 41,83 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είναι κοντά σε χαμηλό έξι ετών και περισσότερο. Η τιμή του μπρεντ για παράδοση τον Οκτώβριο κατέγραφε μείωση 1,12% στα 48,64 δολάρια, η οποία απέχει από τα 45,19 δολάρια που είναι η χαμηλή τιμή το 2015.

Η ιαπωνική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, ενισχύοντας τους φόβους ότι η επιβράδυνση των μεγαλύτερων ασιατικών οικονομιών θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου. Οι αμερικανικές εταιρείες αύξησαν τις πλατφόρμες γεώτρησης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes. Η αύξηση αυτή πιθανότατα δείχνει πως η σταθεροποίηση των τιμών στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, οδήγησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Η Citigroup υποβάθμισε τις προοπτικές για τις τιμές του αργού πετρελαίου, αναφέροντας ως αιτία τα ασθενή βασικά δεδομένα της αγοράς, περιλαμβανομένης της αυξημένης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και την προβληματική αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές. Η αμερικανική τράπεζα μείωσε τη βασική πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ στα 54 δολάρια το βαρέλι για το 2015 και τα 53 δολάρια για το 2016 από 58 και 63 δολάρια, αντίστοιχα. Μείωσε, επίσης, την πρόβλεψή της για το αμερικανικό αργό στα 48 δολάρια το βαρέλι τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος από τα 53 και 56 δολάρια, αντίστοιχα.