Την ώρα που μαίνονται οι διαφωνίες για τη χρονολόγηση του τύμβου στον λόφο Καστά, με ομάδα αρχαιολόγων να το χρονολογεί στην Υστερη Ελληνιστική εποχή, η ανασκαφέας Κ. Περιστέρη, επιμένει ότι είναι Μακεδονικός και κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Σε συνέντευξή της στην “Καθημερινή” θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου από συναδέλφους της, υποστηρίζοντας ότι οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε φωτογραφικό υλικό ή ημίωρες επισκέψεις στον τάφο.

Η κ. Περιστέρη τονίζει “ο χρόνος και τα ευρήματα θα με δικαιώσουν” και διαβεβαιώνει ότι  η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία με το Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης;” δηλώνει.

Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη επιμένει ότι η παρουσία της αναπληρώτριας ΓΓ του ΥΠΠΟ Μ. Βλαζάκη με τις αρχαιολόγους Α. Κοτταρίδη και Π. Βελένη στις 30 Μαΐου ήταν “στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης που είδε για μισή ώρα τον τάφο και αποχώρησε”.

“Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμφανίστηκαν ως επιτροπή που θα αποφαίνονταν για το έργο μου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διοριστούν ως μέλη μιας επιτροπής ειδικών που θα αποφαίνονταν για τον Τύμβο Καστά άτομα τα οποία ανήκαν στους σφόδρους επικριτές μου και μάλιστα είχαν κατ’ επαναληψιν εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους;” αναρωτιέται η κυρία Περιστέρη.

Η ίδια προσθέτει ότι “αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει”.

Κληθείσα να σχολιάσει την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στον τύμβο Καστά και τη δήλωση ότι η γη της Μακεδονίας “κρύβει εκπλήξεις” η κυρία Περιστέρη απαντά: “Το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ως υπουργός Πολιτισμού είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επισκέπτεται μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του μνημείου. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πάνω από όλα. Μακάρι και ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη”.