Φώτο Αρχείου

Περίπου 60 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο χθες του σκάφους που τους μετέφερε στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) οι επιζήσαντες του ναυαγίου.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους φέτος κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία, σε σύγκριση με τους 3.279 νεκρούς καθ’όλη την διάρκεια της περσινής χρονιάς, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ΔΟΜ.

Ελικόπτερο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού εντόπισε χθες ένα φουσκωτό σκάφος που φαινόταν να ξεφουσκώνει και έριξε στην θάλασσα ναυαγοσωστικές σχεδίες στους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό. Στην συνέχεια το σκάφος βυθίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το ιταλικό πλοίο Mimbelli έσπευσε εκεί και διέσωσε 52 μετανάστες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν σε εκπρόσωπο του ΔΟΜ οι επιζήσαντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στο φουσκωτό αυτό επέβαιναν 117 ως 120 άνθρωποι, όλοι προερχόμενοι από την υποσαχάρεια Αφρική (Γκάνα, Μαλί, Νιγηρία, Καμερούν κλπ) και ως εκ τούτου αγνοείται η τύχη περίπου 60 μεταναστών.

Ελικόπτερο διέσωσε αργότερα δύο μετανάστες που κρατιόντουσαν σε ένα βαρέλι που επέπλεε κοντά στην περιοχή στην οποία βυθίστηκε το φουσκωτό, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Στο σκάφος αυτό, στο οποίο επέβαιναν 32 γυναίκες, εκ των οποίων περίπου 15 βρίσκονται μεταξύ των διασωθέντων, δεν επέβαιναν παιδιά.

“Μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι έφτασαν, αλλά δεν θα ξέρουμε ποτέ πόσοι είχαν αναχωρήσει. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια τώρα πια λόγω του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει ναυάγια για τα οποία κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Φλάβιο Ντι Τζιάκομο.