Καλοκαίρι, ζέστη και καιρός για κοκτέιλ! Παρ’ όλο που το αλκοόλ βρίσκεται στην κορυφή σε πολλές λίστες με διατροφικές απαγορεύσεις – μιας και το μόνο που προσφέρει είναι κενές θερμίδες – δεν είναι ανάγκη να στερηθούμε αυτή την μικρή, δροσερή απόλαυση της εποχής. Και ενώ υπάρχουν κοκτέιλ που το φορτίο τους σε θερμίδες είναι όντως απαγορευτικό (για παράδειγμα, το κλασικό Long Island Iced Tea φτιάχνεται με επτά διαφορετικά συστατικά, και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 700 θερμίδες το ποτήρι – ευχαριστούμε, μα δεν θα πάρουμε), τα έξι παρακάτω κοκτέιλ θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους αυτό το καλοκαίρι! Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Μοχίτο καρπούζι (100 θερμίδες)

Το μοχίτο είναι από τα πιο απολαυστικά – και σχετικά ελαφριά – κοκτέιλ, και υπάρχει τρόπος να το συμπεριλάβουμε στην ισορροπημένη μας δίαιτα. Αντί να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη, θα λιώσουμε με ένα κουτάλι κομμάτια από καρπούζι μαζί με φύλλα μέντας ή δυόσμου, και θα προσθέσουμε το ρούμι και το ανθρακούχο νερό. Το αποτέλεσμα; Ένα μοχίτο με τις μισές θερμίδες από το κανονικό!

Cosmopolitan με Shochu (70 θερμίδες)

Ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ για τις γυναίκες, το Cosmopolitan μπαίνει στη λίστα με τα απαγορευμένα, μιας και κουβαλάει κάτι λιγότερο από 250 θερμίδες σε κάθε ποτήρι. Πώς μπορούμε να το απολαύσουμε, λοιπόν; Εύκολο, απλά αντικαθιστούμε την βότκα με shochu, ένα Ιαπωνικό ποτό με ωραία γεύση και πολύ, πολύ λιγότερες θερμίδες. Συνδυάζουμε με λίγο φρέσκο χυμό lime και λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, τα βάζουμε στο σέικερ και απολαμβάνουμε το διαιτητικό μας Cosmo.

Skinny Gin και Tonic (75 θερμίδες)

Το κλασικό τζιν με τόνικ φτάνει μέχρι και τις 200 θερμίδες, μιας και το τόνικ δεν είναι τόσο “αθώο ” όσο νομίζουμε. Αν το αλλάξουμε με τόνικ διαίτης, και δυναμώσουμε τη γεύση με λίγο έξτρα χυμό lime, θα γλυτώσουμε πολλές περιττές θερμίδες, χωρίς να στερηθούμε αυτό το διαχρονικό ποτό.

Vodka Iced Tea (80 θερμίδες)

Ας μιλήσουμε για τέλειες, γλυκές γεύσεις. Σκεφτείτε τον συνδυασμό λεμονάδας και γλυκού παγωμένου τσαγιού. Προσθέτοντας και ένα σφηνάκι βότκας μέσα, έχουμε ένα νοστιμότατο και δροσερό κοκτέιλ. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγη προσοχή στα συστατικά. Χρησιμοποιούμε την πιο χαμηλή σε θερμίδες λεμονάδα που μπορούμε να βρούμε, και διαιτητικό παγωμένο τσάι.

Βότκα βανίλια και σόδα (65 θερμίδες)

Μένουμε πιστοί στη βότκα, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο, ούτε πολλή δουλειά για αυτό το απλό ποτό. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι βότκα με γεύση βανίλια (πολλές γνωστές μάρκες κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις) και λίγη σόδα. Το καλό με τη βότκα με γεύση είναι πως γλιτώνουμε το επιπλέον συστατικό που θα βάζαμε στο κοκτέιλ μας (συνεπώς και τις θερμίδες του), όπως και το ότι αυτές οι πιο ειδικές μορφές βότκας ενίοτε έχουν λιγότερες θερμίδες από το κανονικό ποτό!

Orange Crush (100 θερμίδες)

Για τους λάτρεις του πορτοκαλιού, αυτό μπορεί να γίνει το επίσημο κοκτέιλ του καλοκαιριού σας. Χρειάζεστε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, βότκα, Κουρακάο και μια πολύ μικρή δόση σόδας για να του δώσετε λίγη έξτρα αψάδα, και το κοκτέιλ σας είναι έτοιμο!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος