Άμεσο αποτέλεσμα είχε η παρέμβαση του Βουλευτή Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, σχετικά με τη μη υπαγωγή των βιομηχανικών ροδάκινων (συμπύρηνα) και των βιομηχανικών και επιτραπέζιων αχλαδιών, στις δηλώσεις ζημίας για τον παγετό της 4ης Απριλίου 2015.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Νικόλαος Στουπής, σε απάντησή του προς το Βουλευτή Ημαθίας, δεσμεύθηκε, ότι κλιμάκιο του Οργανισμού θα επισκεφθεί την Ημαθία στις 25 Μαΐου, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση και να αποφανθεί για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α., παρουσία εκπροσώπων των αγροτών, με θέμα «τη μη ένταξη στις αναγγελίες του ΕΛ.Γ.Α. των ζημιών που παρατηρούνται στα συμπύρηνα ροδάκινα της Ημαθίας και της Πέλλας λόγω παγετού, που καταγράφηκε στις 21 και 22 Μαρτίου, αλλά και στις 4 Απριλίου του 2015, από τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΛΓΑ».

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής :

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των παραγωγών, την περίοδο αυτή παρατηρείται έντονη καρπόπτωση σε ορισμένες ποικιλίες συμπύρηνων ροδακίνων (κυρίως Έβερτς και Α37) και η οποία κατά την άποψή τους οφείλεται στους προαναφερόμενους παγετούς.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που διενήργησαν τα αρμόδια στελέχη του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας, η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται, οφείλεται σε αίτια, τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του  ΕΛ.Γ.Α. (ατελή άνθη, κακή γονιμοποίηση).

Η Διοίκηση του ΕΛ.ΓΑ δεσμεύθηκε να εξετάσει το αίτημά τους και για το λόγο αυτό :

– Θα επισκεφθούν, στις 25 Μαΐου, την περιοχή στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους μια τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση στο αίτημά τους και ιδιαίτερα στο γιατί υπάρχει διάκριση (κατ’ αυτούς διαφορετική) στην αντιμετώπιση του προβλήματος (συμπύρηνων, επιτραπέζιων).

– Στις επιτόπιες επισκέψεις κλήθηκαν να υποδείξουν τοποθεσίες ελέγχου οι ίδιοι οι παραγωγοί και να επισυνάψουν όποια άλλα αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών τους διαθέτουν.

Επίσης, η Διοίκηση παρότρυνε τους εκπροσώπους των αγροτών να συγκεντρώσουν και αυτοί από τη μεριά τους  τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Σε δήλωσή του αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε :

«Πολλές φορές πρέπει να αναδεικνύουμε το αυτονόητο και να προσπαθούμε να γίνει πράξη. Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. οφείλει να δει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Οι αγρότες της Ημαθίας, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τον παγετό, δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν να εκπληρώσει η πολιτεία την αυτονόητη υποχρέωσή της και να τους αποζημιώσει».