Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, ή μάλλον, δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να την αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν, όμως, πολλοί καλοί λόγοι και πολλά οφέλη που προκύπτουν από την πάλη απέναντι στο ψυχικό αυτό νόσημα. Καθώς η κατάθλιψη επηρεάζει πολλά κομμάτια της ζωής μας, η θεραπεία μας βοηθάει να τα επανακτήσουμε. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Καλύτερος ύπνος

Η κατάθλιψη μας κουράζει, καθώς το κάνει πολύ δύσκολο να κοιμηθούμε και απορρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι, κάνοντάς μας να “σερνόμαστε” την επόμενη μέρα. Ακόμα περισσότερο, η έλλειψη ύπνου κάνει την κατάθλιψη χειρότερη. Η θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.

Καλύτερη ερωτική ζω

Κάποια αντικαταθλιπτικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο. Αλλά τις περισσότερες φορές, το αληθινό εμπόδιο για μια καλή ερωτική ζωή είναι η κατάθλιψη από μόνη της. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το 70% των ασθενών με κατάθλιψη ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική όρεξη, ακόμα και όταν δεν έπαιρναν φάρμακα. Η θεραπεία μπορεί να φέρει πίσω λίγη από την χαμένη αυτοπεποίθηση, και να δυναμώσει τον συναισθηματικό δεσμό με τον σύντροφό σας.

Ανακούφιση από τον πόνο

Η κατάθλιψη έχει αποδειχθεί ότι έχει και σωματικά συμπτώματα, αυξάνοντας την αίσθηση του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα και ημικρανίες καθώς και κατάθλιψη, βιώνουν περισσότερο πόνο. Παράλληλα, μπορούμε να προλάβουμε μια σειρά από σοβαρές ασθένειες στο μέλλον. Περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο.

Καλύτερη απόδοση στη δουλειά

Η κατάθλιψη καθιστά τη συγκέντρωση πολύ δύσκολη. Αν πιστεύετε πως η κατάθλιψη επηρεάζει την απόδοσή σας στη δουλειά, ζητήστε βοήθεια, προτού βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση.

Καλύτερη μνήμη

Αν νιώθετε πως ξεχνάτε πράγματα, ή ότι η σκέψη σας μερικές φορές “θολώνει”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φταίει η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Η θεραπεία μπορεί όμως να προλάβει, ή ακόμα και να αναστρέψει αυτές τις δυσάρεστες αλλαγές.

Πιο χαρούμενη οικογενειακή ζωή

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευέξαπτους, τους οδηγεί στο να ξεκινούν καυγάδες με τους κοντινούς τους ανθρώπους – και μετά να πνίγονται από τις ενοχές. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης, και να βελτιώσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Πολλές φορές, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Εν μέρει, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά – ο ασθενής μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του, να γίνει λιγότερο δραστήριος και να στραφεί στο φαγητό σαν παρηγοριά. Επίσης, είναι και σωματικό, καθώς τα χαμηλά επίπεδα κάποιων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τα οποία προκαλεί η κατάθλιψη, μας… ανοίγουν την όρεξη για υδατάνθρακες. Η θεραπεία μπορεί να μας δώσει την ενέργεια και το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να ασκηθούμε και να τρεφόμαστε σωστά.

Λιγότερο χάος, περισσότερος έλεγχος

Ζώντας με κατάθλιψη, ακόμα και οι πιο απλές δουλειές, από το να βάλουμε σκούπα μέχρι να πληρώσουμε έναν λογαριασμό, φαίνονται αδύνατες. Όσο περισσότερο η κατάσταση θυμίζει χάος, τόσο περισσότερο ανήμποροι νιώθουμε. Με τη θεραπεία, μπορούμε να οργανώσουμε όλο αυτό το χάος.

Καλύτερο μέλλον

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει κατάθλιψη έχουν σημαντικό ρίσκο να την περάσουν ξανά. Αλλά η συνεχής θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή μπορούν να προλάβουν μια πιθανή μελλοντική έξαρση. Στην περίπτωση που επιστρέψει, πάντως, η θεραπεία μπορεί να μας προετοιμάσει να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Γνωρίζοντας τα σημάδια, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε – και ξέρουμε πότε να ζητήσουμε βοήθεια.

Καλύτερη κοινωνική ζωή

Η κατάθλιψη απομονώνει τους ανθρώπους. Καταστρέφει την αυτοεκτίμηση, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε συμπάθεια. Το να έρθουμε ξανά σε επαφή με παλιούς φίλους – ή, ακόμα χειρότερα, καινούριους – ενώ αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη είναι δύσκολο, μα είναι αναγκαίο κομμάτι στον αγώνα μας για να γίνουμε καλά.

Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια

Πολλοί ασθενείς προτιμούν να περιμένουν, ελπίζοντας πως τα πράγματα θα καλυτερεύσουν από μόνα τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Έχει αποδειχθεί πως όσο περισσότερο διαρκεί η κατάθλιψη, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματα, και η θεραπεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, κλείστε ραντεβού με έναν θεραπευτή – όσο πιο γρήγορα ζητήσετε βοήθεια, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχετε για να ένα καλύτερο μέλλον.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος