Πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την Ευρώπη καταθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Μαΐου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο και τις πολιτικές της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι στις 9 Μαΐου 2015 η Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενός συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων σ΄ όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν τη χαρακτήρισε άμεση αλλά ελλιπή και διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε ν΄ αφήσουμε μόνο στα κράτη υποδοχής τη διαχείριση της ροής των προσφύγων».

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την αναπτυξιακή τους βοήθεια, θα πρέπει να καθορίσουμε ένα σύστημα ποσοστώσεων στις συνεισφορές των κρατών-μελών και να δούμε τη γεωγραφική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης» τόνισε ο Γιούνγκερ.

«Η καρδιά μας απαιτεί να μην πνίγονται άνθρωποι στις ευρωπαϊκές ακτές και θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος για τη νόμιμη μετανάστευση σ΄ όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέβλεψε ότι το «καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο» στο θέμα της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη και υποστήριξε ότι απαιτείται ο εντοπισμός των διακινητών προσφύγων, η καταστροφή των σκαφών τους πριν αναλάβουν το έργο της μεταφοράς τους προς την γηραιά ήπειρο και η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, απ΄ όπου προέρχονται τα κύματα των προσφύγων.