Σε τουλάχιστον 565 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που συγκλόνισε το Νεπάλ το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό της Αστυνομίας, όπως μεταδίδει το BBC, κι ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων που μπορεί να είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα ερειπωμένων κτηρίων.

Η δόνηση εντοπίζεται μόλις 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σε πολύ μικρή απόσταση από τέσσερις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ποκχάρα, που αποτελεί προορισμό για τουρίστες. Στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι πρώτες εικόνες από τη ζώνη του σεισμού φανερώνουν τεράστιες υλικές ζημιές, με δεκάδες κτήρια να έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα στα κτίσματα που έχουν πληγεί βρίσκεται ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832, αλλά και πολλοί ναοί.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ, και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από ορειβάτες-οδηγούς πως το χιόνι έχει σαρώσει καταυλισμούς ορειβατών. Νεπαλέζος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βουνό.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι πως ορειβατικές ομάδες μπορεί να έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία των Ιμαλαΐων.

«Φοβόμαστε πως υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί και υπάρχουν αναφορές για εκτενείς καταστροφές. Οι ζημιές δεν περιορίζονται σε κάποιες περιοχές του Νεπάλ. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει χτυπηθεί», δήλωσε ο υπαρχηγός της διπλωματικής αποστολής του Νεπάλ στην Ινδία.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για μικρό αριθμό νεκρών στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.