Ενώπιον της μεγαλύτερης τραγωδίας με μετανάστες στη Μεσόγειο ενδέχεται να βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς αλιευτικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες αναποδογύρισε τα μεσάνυχτα στο Λιβυκό Πέλαγος, 60 μίλια βόρεια της Λιβύης και 120 μίλια νότια της νήσου Λαμπεντούζα.

Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

Οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου μεταφέρονται στην Κατάνη της Σικελίας. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twiter, ότι στο σκάφος επέβαιναν 650 άνθρωποι και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί λιγότεροι από 50, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αλιευτικό σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο. Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν ξεβραστεί σοροί στις λιβυκές ακτές.

Εκπρόσωπος των ακτοπλοϊκών αρχών της Μάλτας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ΒΒC ότι ιταλικά πολεμικά πλοία και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες πνίγηκαν σχεδόν 400 μετανάστες από τη Λιβύη, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, 12.000 μετανάστες αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.