Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.05 το πρωί μετά τη σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 21.07 ανατολικά της Κρήτης και κοντά στην Κάσο.

Την πρωινή δόνηση θεωρεί ως μετασεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου.

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν όλο το βράδυ δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,1 έως 5,4 Ρίχτερ, οι ισχυρότερες των οποίων ήταν οκτώ που το μέγεθος του ανερχόταν πάνω από 4 Ρίχτερ .

Το μεγαλύτερο μέρος των δονήσεων έχουν γίνει αισθητές στην Ανατολική Κρήτη. Τόσο από τον σφοδρό σεισμό των 6, 1 Ρίχτερ όσο και από τις μετασεισμικές δονήσεις δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν αναμενόμενη «πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Ο ίδιος σημείωσε πως στο συγκεκριμένο σεισμικό τόξο τέτοιου μεγέθους σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο.