48.000 πολίτες ένωσαν τη φωνή τους σε ψήφισμα του Avaaz ζητώντας από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να σταματήσει την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ ‘Πτολεμαΐδα V’, τονίζει η WWF σε ανακοίνωσή της.

Πιο αναλυτικά, η οργάνωση προσθέτει τα εξής:

Μετά από άρνηση του υπουργού για συνάντηση, οι 48.000 υπογραφές των πολιτών στάλθηκαν σήμερα στο γραφείο του μαζί με μελέτη του WWF Ελλάς που αναδεικνύει καθαρές και πιο οικονομικές εναλλακτικές.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Λαφαζάνης ανέλαβε το Υπουργείο με την υπόσχεση να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Τώρα όμως δηλώνει πως θα αδειοδοτήσει την αναχρονιστική μονάδα ‘Πτολεμαΐδα V’ που όχι μόνο θα εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου και θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, θα κατασπαταλά νερό και θα καταστρέφει την υγεία των πολιτών, αλλά προβλέπεται να κοστίσει στο δημόσιο 1,4 δισ. ευρώ. Επίσης, πρόσφατες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ) και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθιστούν την επένδυση στη νέα μονάδα οικονομικά μη βιώσιμη για τη ΔΕΗ και τους πολίτες.

Πρόσφατη έκθεση του WWF Ελλάς απέδειξε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα προσφέρει η ακριβή και ρυπογόνος μονάδα Πτολεμαΐδα V μπορεί να καλυφθεί από καθαρές πηγές που συνδυάζουν ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα με χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος.

«Ο κ. Λαφαζάνης εξελέγη για να εκσυγχρονίσει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, όχι για να συνεχίσει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή είναι η ευκαιρία του να αποδείξει ότι βάζει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία μας και το περιβάλλον μας πάνω από το λόμπι του λιγνίτη και τα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας που πιέζουν γι’αυτή τη βρώμικη επένδυση. Η ενεργειακή ανεξαρτησία και η απεξάρτηση από τα μεγάλα ξένα κεφάλαια που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την εκμετάλλευση των καθαρών πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο αέρας και το νερό μας. Το μήνυμα των 48.000 πολιτών προς τον κ. Λαφαζάνη είναι ξεκάθαρο: απαιτούμε και αξίζουμε καθαρή και πιο οικονομική ενέργεια», δηλώνει ο Σπύρος Λημναίος από το Avaaz.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στον λιγνίτη τη στιγμή που υπάρχουν όχι μόνο καθαρότερες αλλά και οικονομικά πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η έγκαιρη στροφή θα μας εξασφαλίσει μια ανταγωνιστική ΔΕΗ, θα προσφέρει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τα τιμολόγια και θα περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας. Ζητάμε από τον Υπουργό το αυτονόητο: να μελετήσει τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις του WWF Ελλάς και να αποφύγει ένα ακόμα λάθος που θα δεσμεύσει τη χώρα και τους πολίτες σε ένα βρώμικο, ακριβό και παρωχημένο ενεργειακό μοντέλο για δεκαετίες» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.