Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπεν δεν παραμένει η πρώτη δύναμη στη Γαλλία. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τον χθεσινό πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών. Παρ΄ ότι οι δημοσκοπήσεις της έδιναν καθαρά την πρώτη θέση, η Λεπέν ηττήθηκε κατά κράτος από την κεντροδεξιά του Νικολά Σαρκοζί και τους συμμάχους της, προκαλώντας τουλάχιστον ανακούφιση εντός και εκτός Γαλλίας.

Το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του οποίου ηγείται ο Νικολά Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI, ήρθαν πρώτοι με 32,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Ολάντ άντεξε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και πέρασε το όριο του 20%, καταγράφοντας όμως την τέταρτη οπισθοχώρηση, μετά τις δημοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία του 2014. Οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί εταίροι τους συγκέντρωσαν συνολικά το 36,2%, έναντι του 36,5% που σημείωσε ο συνασπισμός της δεξιάς. Ωστόσο, το σχεδόν ισόπαλο αυτό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να μεταφραστεί και πρακτικά στις κάλπες του δεύτερου γύρου και να εμποδίσει την εκλογική ήττα της αριστεράς λόγω κυρίως των διαιρέσεων που υφίστανται στις τάξεις της. Όσο για την Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε εν τέλει το 25,35%, μακριά από το ηχηρό 30% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Αν και η Λεπέν πρακτικώς είχε λίγες πιθανότητες να επικρατήσει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή, μια νίκη της στις χθεσινές εκλογές θα είχε μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα ήταν και η δεύτερη διαδοχική μετά από εκείνη των ευρωεκλογών, που προκάλεσε «σεισμό» σε όλη την Ευρώπη. «Η άκρα δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική παράταξη της Γαλλίας», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Καλώ τον καθένα να υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσει υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της αριστεράς ή της δεξιάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα δεξιά. Όλοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «αξιοπρεπή» την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σημειωτέον ότι ο Βαλς είχε απευθύνει μια αγωνιώδη έκκληση προς τους Γάλλους ψηφοφόρους εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. «Φοβάμαι για τη χώρα μου. Φοβάμαι ότι θα θρυμματιστεί πάνω στον τοίχο του Εθνικού Μετώπου», είχε δηλώσει. «Νομίζετε πως το Εθνικό Μέτωπο που κερδίζει 25% στις Ευρωεκλογές, πιθανόν 30% στις τοπικές εκλογές και ούτω καθεξής, δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές; Όχι το 2022, ούτε το 2029. Το 2017», είχε προειδοποιήσει ο Βαλς.

Όσον αφορά την αντίδραση της Λεπέν, ήταν σφοδρή, καλώντας σε παραίτηση την γαλλική κυβέρνηση. Με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς «οφείλει να παραιτηθεί». «Το FN κατόρθωσε να ξεπεράσει το αποτέλεσμα που είχε φέρει στις ευρωεκλογές (24,85%)», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το κόμμα της «εκλογή με την εκλογή ριζώνει» στη Γαλλία.

Επιστροφή του Σαρκοζί;

Ο δε μεγάλος νικητής του χθεσινού πρώτου γύρου, Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι «η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τίποτε δεν θα την σταματήσει» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τοπικό ή εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μέτωπο». Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. «Εάν οι συμπολίτες μας έστρεψαν μαζικά τα νώτα στην αριστερά, αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τους λένε ψέματα», κατέληξε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη νίκη για την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) από τότε που ανέλαβε και πάλι τα ηνία ο Σαρκοζί τον περσινό Νοέμβριο. Εφόσον η νίκη αυτή επιβεβαιωθεί και στον δεύτερο γύρο, θα αποτελεί ίσως και το πιο δυνατό χαρτί του Σαρκοζί στη διεκδίκηση εκ νέου του χρίσματος του UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί έχασε από τον Ολάντ στις εκλογές του 2012 και στην συνέχεια αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την επιστροφή του και τον Νοέμβριο επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος που τον ανέδειξε. Απώτερος σκοπός του να πάρει το χρίσμα στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2016 για να ορισθεί ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Μεγαλύτερος αντίπαλός του: ο δημοφιλής πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεώς του, Αλέν Ζιπέ.

Μύρνα Νικολαΐδου