Αρχές Απριλίου το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Energean Oil & Gas, το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο, θα αφήσει το Πέραμα όπου ολοκληρώνεται η συναρμολόγησή του και θα ταξιδέψει για τον κόλπο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση από τις 15 που θα πραγματοποιήσει συνολικά (επτά γεωτρήσεις στον πρίνο, επτά στο κοίτασμα Έψιλον και μία ακόμη στον βόρειο Πρίνο).

Το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στοχεύει στην αξιοποίηση των ύψους 30 εκατ. βαρελιών βεβαιωμένων κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας, όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose. Έτσι, με τις γεωτρήσεις αυτές που θα πραγματοποιήσει το νέο «τρυπάνι», η παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών, από τα 2.000 βαρέλια που βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής εταιρείας «η αύξηση της παραγωγής αποτελεί μονόδρομο για τη θωράκιση της εξόρυξης έναντι της πτώσης των τιμών των πετρελαίου. Με άλλα λόγια, με παραγωγή 5.000 βαρέλια ο Πρίνος αντέχει και τιμές κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι και διασφαλίζεται η λειτουργία του και η απασχόληση των εργαζομένων για μια δεκαπενταετία ακόμη…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του νέου γεωτρύπανου θα προσληφθούν 30 – 40 νέα στελέχη, κατά προτεραιότητα από την Καβάλα, και οι επιτελείς της εταιρείας στοχεύουν να μπορεί, με την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί, να υπάρχει αμιγώς ελληνική διαχείριση του γεωτρύπανου μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Τεχνογνωσία στο Πέραμα αφήνει και η ανακατασκευή του γεωτρύπανου, καθώς είναι η πρώτη φορά που έγιναν τέτοιες εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.