Το ενδεχόμενο να επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης θα εξετάσει η ΕΕ αν αποτύχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Υπό εξέταση είναι και η αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες να καταρτιστούν προτάσεις για μια αποστολή των Βρυξελλών στη Λιβύη εφόσον από τις συνομιλίες επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων και των στρατών τους που μάχονται για την εξουσία, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι. Καλωσόρισαν δε  την πρόταση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας αποστολής στη Λιβύη. Η Μογκερίνι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, όμως στο πρόσφατο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να στείλει μια ομάδα που θα επιτηρεί την εκεχειρία ή θα προστατεύει τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές ενώ ευρωπαϊκά πλοία θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εφαρμογή του εμπάργκο στην πώληση όπλων. Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωσαν πάντως ότι το σχέδιο της Μογκερίνι συμπεριλαμβάνει κατ’ ανάγκην την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στη Λιβύη. Ένας αξιωματούχος είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την προστασία της κυβέρνησης και των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια νέα ευρωπαϊκή αποστολή στην Λιβύη  θα έπρεπε να προηγηθεί η υποβολή αιτήματος από τη Λιβύη και η έγκριση της εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, καθώς εξαρτάται από τη στάση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, που έχουν το δικαίωμα  άσκησης βέτο.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, την αποστολή Ευρωπαίων αστυνομικών στη Λιβύη. «Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη και θα είναι έτοιμη, μόλις οι Λίβυοι διαπραγματευτές επιτύχουν κάποια αποτελέσματα, να παράσχει οικονομική στήριξη», είπε στους δημοσιογράφους.  Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Μαργκάλιο τόνισε ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι «η τελευταία ελπίδα για μια ειρηνική λύση» στη Λιβύη. Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αναγκάσει τις δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

EurActiv/ΑΜΠΕ/Reuters