Το πρωινό της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2015 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα κυμανθεί από το μισό της ηλιακής διαμέτρου στη βόρεια Ελλάδα (περίπου 40% κάλυψη του ηλιακού δίσκου) έως αρκετά κάτω της μισής ηλιακής διαμέτρου στη νότια Ελλάδα. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τη νότιο Ελλάδα (περίπου δύο ώρες στην Κρήτη) και μεγαλύτερη έως και 20 λεπτά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρακάτω θα βρείτε έναν προσεγγιστικό πίνακα με τις τοπικές ώρες που θα διαρκέσει η έκλειψη για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας. Λίγο μετά τις 10:30 π.μ. θα πρέπει όλοι παρατηρητές στην Ελλάδα να είναι έτοιμοι.

Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:39
Μέγιστο έκλειψης: 11:43
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:49

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:39
Μέγιστο έκλειψης: 11:45
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:54

Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:35
Μέγιστο έκλειψης: 11:40
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:47

Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:42
Μέγιστο έκλειψης: 11:42
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:44

Το μέγιστο της έκλειψης όπως θα φανεί από την κεντρική Ελλάδα.

eclipse-max
Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε στον εξής δικτυακό τόπο:
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/TSE_2015_GoogleMapFull.html
Κάνοντας κλικ σε έναν τόπο θα πάρετε πληροφορίες για την έναρξη και λήξη της έκλειψης καθώς και το μέγιστο στη συγκεκριμένη περιοχή. Προσοχή να δοθεί στο ότι όλες οι ώρες είναι UT δηλαδή θα πρέπει να προσθέσετε 2 ώρες για να έχετε τη χειμερινή ώρα Ελλάδος.

Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δει κανείς την έκλειψη με κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι με την αγορά του ηλιακού φίλτρου Baader Astrosolar. Επίσης, τα ειδικά γυαλιά παρατήρησης έκλειψης μπορούν να δείξουν την έκλειψη χωρίς άλλο οπτικό βοήθημα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσοχή και τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή.

Μπορεί στην Ελλάδα να δούμε την έκλειψη ως μερική ωστόσο σε κάποια λίγα μέρη του κόσμου θα είναι ορατή ως ολική. Συγκεκριμένα, η έκλειψη θα είναι ορατή από σημεία του βόρειου ατλαντικού στα οποία περιλαμβάνονται και νησιά Φερόε και τα νησιά Σβάλμπαρντ. Ανάμεσα στους τολμηρούς ταξιδιώτες για την παρακολούθηση της ολικής έκλειψης θα υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμοι!

Ευχόμαστε καλές παρατηρήσεις σε όλους και καλή επιτυχία και στις ελληνικές αποστολές για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης!

SE2015Mar20T