Είναι καιρός πια να πάρω την απόφαση και να αρχίσω τη δίαιτα, λες.. Και την αρχίζεις.. Κι εκεί που έχεις πείσει τον εαυτό σου και έχεις μπει σε πρόγραμμα, έρχεται εκείνο το φτερωτό αγγελάκι και σε χτυπάει με το βέλος του ακριβώς στο κέντρο της καρδιάς. Οι ορμόνες του έρωτα βρίσκονται στο κόκκινο και η δίαιτα χάνει για ακόμα μια φορά τη μάχη. Ή μήπως, όχι; Αρκεί, η επιθυμία σας να δείχνετε ακόμα πιο ποθητός/ή στο/στη σύντροφό σας σε αυτό το υπέροχο διάστημα όπου τα μέλια στάζουν από παντού, ώστε να συνεχίσετε τη δίαιτα σας; Και πως επιδρούν οι ορμόνες στην όρεξη ενός ερωτευμένου ανθρώπου;
Οι ορμόνες, λοιπόν, που συνδέονται με τον έρωτα και την όρεξη είναι η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη. Τα αυξημένα επίπεδα της ντοπανίνης και της νορεπινεφρίνης σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα της σεροτονίνης πέρα από τη μείωση της όρεξης, δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας, πληρότητας και χαράς. Ακόμα, ο χτύπος της καρδιάς γίνεται πιο έντονος, οι σφυγμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή επιταχύνεται και το αίσθημα περίσσειας ενέργειας βρίσκεται στο ζενίθ.

Από τις τρεις αυτές ορμόνες, η ντοπαμίνη είναι αυτή, η οποία κατά κύριο λόγο μας κόβει την όρεξη στη φάση του τρελού έρωτα. Παρόλα αυτά, το φαγητό αποτελεί ένδειξη φροντίδας αλλά και παρουσίασης των ικανοτήτων μας ως προς το/τη σύντροφό μας. Το φαγητό, είτε όταν αυτό ετοιμάζεται στο σπίτι, είτε όταν προσφέρεται σε ένα εστιατόριο, αποτελεί μέρος της σχέσης και της καθημερινότητας του ζευγαριού.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, σημαντικό ρόλο δείχνει να παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες του/της συντρόφου. Έτσι εάν ο/η σύντροφος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πολύ πιο εύκολο να την ακολουθήσουμε κι εμείς, αποκτώντας καλύτερο βάρος. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτό που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε τον αναγραφόμενο αριθμό στη ζυγαριά.

Τέλος, βιολογικοί, ψυχολογικοί, αλλά και κοινωνικοί παράγοντες συνδέουν τον έρωτα με το φαγητό. Έτσι, αναλογιζόμενοι τα επιστημονικά δεδομένα, στη φάση του τρελού έρωτα, η όρεξη μειώνεται. Αντίθετα, στις μακροχρόνιες σχέσεις, όπου η οικειότητα αυξάνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ζευγάρι μειώνεται, το φαγητό αποκτά άλλη αξία. Είναι πιο εύκολο το ζευγάρι να αφεθεί, να παρεκλείσει από τη δίαιτα και να πάρει κιλά.

Το μυστικό, λοιπόν, για να καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά που σας βασανίζουν, είναι να μείνετε ερωτευμένοι και να μην αφήσετε τη δύναμη της συνήθειας να ”χαλάσει” τόσο τη σχέση σας, όσο και τη δίαιτά σας!

της Βαϊοπούλου Σοφίας – Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr