Πρωινό Δευτέρας και είχα ραντεβού με την ηθοποιό Άλκηστις Πουλοπούλου για να συζητήσουμε για τον Άμλετ του Γ.Χουβαρδά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου υποδύεται την Οφήλια.

Καθίσαμε σε μια από τις ωραιότερες καφετέριες στο κέντρο δίπλα από την Μητρόπολη το  «Φίλιον». Ευδιάθετη και προσιτή ξεκινήσαμε την κουβέντα μας λέγοντας της να μας πει δυο λόγια για την παράσταση.

«Όλα κινούνται γύρω απ’ τον Άμλετ σε μια μορφή ονείρου και έτσι παρακολουθούμε την κάθε κίνηση και σκέψη του”, είπε η Α. Πουλοπούλου και σ’ αυτό τόνισε “μας βοηθάει η μετάφραση του Διονύση Καψάλη ο οποίος μας δίνει ένα άρτιο έργο χωρίς εντάσεις και υπερβολές».

 Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ρόλο της Οφηλίας που η ίδια υποδύεται στην παράσταση. Η Οφηλία μας υπενθύμισε ότι είναι ένας απ’ τους πιο δύσκολους ρόλους, κρύβει μια ευαισθησία και συγχρόνως έχει τον έρωτα για τον Άμλετ ο οποίος όμως μένει ανεκπλήρωτος, λόγο του σάπιου και σαθρού συστήματος το οποίο την αναγκάζει να φτάσει στον πνιγμό. Ενώ πρόσθεσε ότι τα έργα του Σαίξπηρ είναι πάντα επίκαιρα λόγω του ότι πέραν του ότι είναι αριστουργήματα κρύβουν μέσα τους βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, επομένως όσα χρόνια και αν πέρασαν θα μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Η συζήτηση είχε πάρει μια πολύ όμορφη τροπή, και οι ερωτήσεις μου συνέχιζαν με αμείωτο ενδιαφέρον … έτσι την ρώτησα πως ήταν η συνεργασία της με τον κύριο Χουβαρδά. «Κάθε μας συνεργασία κρύβει τις ιδιαιτερότητες της οι οποίες είναι όμορφες και οδηγούν σε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα για το κοινό».

Στη συνέχεια την ρώτησα για το αν έχει κάποιο απωθημένο για κάποιο ρόλο και μας είπε ότι της αρέσει πολύ ο Ίψεν, ο Μολιέρος αλλά και η Μήδεια. Αλλά δεν ήξερε αν είναι έτοιμη να παίξει σε τραγωδία.

Μετά την αναλυτική κουβέντα που είχαμε περί Άμλετ και Σαίξπηρ, η συζήτηση πήγε σε θέματα κοινωνίας. Εκεί μας επισήμανε ότι δεν τα πάει καθόλου καλά με τα πολιτικά θέματα, πιστεύει όμως ότι πάντα κάτι καινούργιο κρύβει απρόοπτα. Βασικό όμως τόνισε ότι είναι «ο κάθε άνθρωπος να διορθώσει πρώτα τον μικρόκοσμο που ζει».

Τέλος καθώς η Άλκηστις έχει μεγαλώσει στο Παρίσι τη ρώτησα σχετικά με το συμβάν ‘’Charlie’’. Η Άλκηστις είπε «ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη και μας θύμισε Μεσαίωνα, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε». Κλείνοντας μας ευχήθηκε αγάπη και πίστη ότι όλα θα  διορθωθούν.

Υ.Γ:

1.Η συνέντευξη είναι δυστυχώς μετά την παράσταση καθώς δεν είχε καθόλου χρόνο.

2.Θα ήθελα να την ευχαριστήσω που μου έδωσε λίγο απ’ το πρόγραμμά της και έτσι γνώρισα μια ακόμη ΗΘΟΠΟΙΟ που εκτιμώ.

3.Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Αντώνη, τη Λένα, τον Γιώργο, την Γεωργία, τη Δέσποινα κ.α. που με δέχθηκαν στο team τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσω κάποιες απόψεις.

του Γιάννη Βανταράκη