(IHH Humanitarian Relief Foundation/Creative Commons)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Συρίας την Παρασκευή (6 Μαρτίου), με στόχο τους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς η αιματηρή σύγκρουση επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Επτά άτομα και έξι φορείς που παρέχουν στήριξη στο συριακό καθεστώς, καθώς επωφελούνται από αυτό έχουν στοχοποιηθεί», αναφέρει δήλωση. Τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν σε ανακοίνωση νομικού περιεχομένου το Σάββατο, και θα έχει άμεση ισχύ.

Αυτό φέρνει τον αριθμό των προσώπων και οντοτήτων που αποτελούν στόχο των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της βίαιης καταστολής του άμαχου πληθυσμού στη Συρία σε 218 άτομα και 69 αντίστοιχα.

Τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ εκείνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έχουν «παγώσει», και επίσης δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση του Δεκεμβρίου να επεκταθεί το καθεστώς των κυρώσεων για να χτυπηθεί ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτη 2011, όπου έλαβε χώρα η εξέγερση κατά του Άσαντ η οποία και μετετράπη σε μια αιματηρή θρησκευτική σύγκρουση, που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο πρόσθεσε ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις που στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του όσο συνεχίζεται η καταστολή» και ότι οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση που θα δει τον Άσαντ να εγκαταλείπει την εξουσία.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πιέσει για περισσότερο διάλογο με τον Ασάντ, ο οποίος επέζησε ύστερα από τέσσερα χρόνια ένοπλης εξέγερσης και τώρα αντιμετωπίζει έναν εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θέλουν επίσης να νικήσουν. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, η Γαλλία και η Βρετανία, αντιτίθενται στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Πηγή: euractiv.gr