Την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, για δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κριτήρια που πρέπει σωρευτικά να πληροί ο δανειολήπτης, έτσι ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία του είναι τα ακόλουθα:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 300.000 ευρώ.
• Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας έως 500.000 ευρώ.
• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ.
• Το σύνολο των καταθέσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους πιστωτές τους το 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, θα καταβάλλουν 10% στο ποσό μέχρι τα 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον.
Η ρύθμιση θα έχει ισχύ έως τις 31.12.2015 και θα αφορά μόνο τους οφειλέτες εκείνους στους οποίους η τράπεζα έχει αποστείλει ειδοποίηση για πλειστηριασμό, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί το διάστημα των 90 ημερών που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή, καθώς και το στάδιο της προσπάθειας ρύθμισης του χρέους με την τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν περί τους 40.000 δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί πριν από την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, από αύριο έως την Τρίτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα αποστείλει το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει σχετική γνωμοδότηση.
Με μια πρώτη εκτίμηση των υπό ψήφιση διατάξεων, κρίνεται θετική η διατήρηση της ισχύος του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών, υπό τους όρους που αναφέρονται. Αφενός προστατεύεται ο καταναλωτής-δανειολήπτης, ο οποίος ακούσια περιήλθε σε αδυναμία πληρωμών και επιθυμεί να αποπληρώσει το δάνειό του, αφετέρου η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως με μόνη δικαιολογία αυτή της αδυναμίας καταβολής δόσης προς την τράπεζα σε μηνιάια βάση. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η αντίληψη του “δεν πληρώνω” δεν θα έχει ευχάριστα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά τις περιπτώσεις, όπου η τράπεζα εκκινεί τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Δεν αφορά την περίπτωση, όπου ο δανειστής είναι ιδιώτης. Μένει να δούμε το τελικό κείμενο του νόμου και τις ειδικότερες προϋποθέσεις παροχής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς όπως και το αν θα επιλέξει η Κυβέρνηση να τροποποιηθεί ο νόμος για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη.
του Αστέριου Παπαστέργιου για το kathemera.gr
* Ο Αστέριος Παπαστέργιος είναι Δικηγόρος, απόφοιτος Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (LL.M.-Eur.) του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilians Universität του Μονάχου και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ.