Η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου που τιμάται τη 15η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε το 1994 στην πόλη της Βαλένθια στην Ισπανία, έπειτα από πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου Συλλόγων Γονιών (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations – ICCCPO). Στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ICCCPO και στο διάστημα της λειτουργίας του έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Τα δεδομένα παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η ICCCPO περισσότερα από 250.000 παιδιά πάσχουν παγκοσμίως από τις διάφορες μορφές του καρκίνου. Από τις 250.000, περίπου οι 200.000 (ποσοστό 80%), είναι παιδιά που διαβιούν σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Όσον αφορά τη χώρα μας, 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο και κυρίως από λευχαιμία. Τα 210 από αυτά (ποσοστό 70%), καταφέρνουν να θεραπευθούν χάρη στην επάρκεια φαρμάκων αλλά και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Δυστυχώς, όμως, στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, τα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών με καρκίνο είναι υψηλότερα.

Τα σημάδια του παιδικού καρκίνου είναι τα ακόλουθα:
1.    Ωχρότητα, μώλωπες ή αιμορραγία και γενικός πόνος στα κόκκαλα.
2.    Εξογκώματα ή πρήξιμο, ιδιαίτερα αν δε συνοδεύονται από πυρετό ή άλλα σημάδια λοίμωξης.
3.    Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή πυρετός, επίμονος βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή , εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4.  Αλλαγές στις κόρες των ματιών – λευκή κόρη, εμφάνιση στραβισμού, απώλεια της όρασης, μώλωπες ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια.
5.   Κοιλιακό πρήξιμο.
6. Πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από ασυνήθιστα διαρκή λοίμωξη, εμετός (συνήθως τα πρωινά και επιδείνωσή του με την πάροδο των ημερών).
7.    Οστικός πόνος των άκρων, πρήξιμο χωρίς τραύμα ή ενδείξεις λοίμωξης.
Εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι κάποιο από τα παραπάνω σημάδια εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα στο παιδί τους θα πρέπει να αποταθούν στο γιατρό τους για περεταίρω εξετάσεις.