Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ της Κυριακής 8/2 και από τα βόρεια, ενώ τη Δευτέρα 9/2 θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία. Αιτία για τη μεταβολή αυτή του καιρού είναι η γρήγορη κίνηση αρκτικών αερίων μαζών προς τη χώρας μας, οι οποίες εισερχόμενες στο Αιγαίο θα σχηματίσουν βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (όπως φαίνεται και στη δορυφορική φωτογραφία από το sat24.com). Έτσι τη Δευτέρα και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

• Οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από την Πελοπόννησο και βορειότερα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στην Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

• Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με εντάσεις που θα φτάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ (ταχύτητες άνω των 100km/h).

• Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο).

Σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τη Δευτέρα σε ολόκληρο το νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, με αυξημένες πιθανότητες χιονόστρωσης.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/2 και κυρίως την Τετάρτη 11/2 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Το ψυχρό μέτωπο που κινείται προς τη χώρα μας, διακρίνεται εντυπωσιακά στη δορυφορική εικόνα της sat24 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βόρεια Ευρώπη.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν με νεώτερες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

sat_vis_07_02_2015

Πηγή: meteo.gr