Σύμφωνα με το άρθρο που αναρτήθηκε στο lawnet.gr σημαντικές επιβαρύνσεις για 65.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο φέρνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, που είχε διαμορφωθεί στο 1,20 για τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, η ισοτιμία μπορεί να κυμαίνεται ελεύθερα, με αποτέλεσμα ήδη η ισοτιμία ευρώ – φράγκου να έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτή η συναλλαγματική ισορροπία στο 1 προς 1 αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αυξάνεται κατά 15% με περαιτέρω συνέπεια σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους από τον επόμενο κιόλας μήνα. Το θέμα των δανείων σε ελβετικό δάνειο απασχολεί πολλούς δανειολήπτες, που, όταν συμβάλλονταν με την τράπεζα η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για αυτούς, σήμερα επιβαρύνονται με την πληρωμή της συναλλαγματικής διαφοράς, η οποία όμως δεν αποτελεί πραγματική οφειλή από επιστροφή κεφαλαίου δανείου.

Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν κρίνει επί του ζητήματος ως καταχρηστικούς και άκυρους τους όρους των δανειακών συμβάσεων, με τους οποίους οι οφειλέτες υποχρεούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα καταβολής. Ειδικότερα, με δυο αποφάσεις του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ότι οι καταβολές που πραγματοποιούν οι οφειλέτες σε ευρώ, θα πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. Επίσης και το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με την υπ’ αριθμόν 342/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δανειολήπτης, υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.

Η μέχρι τώρα κερδοσκοπική πολιτική των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν επέτρεψε τον έγκαιρο απεγκλωβισμό πολλών δανειοληπτών, οι οποίοι μάταια επί σειρά ετών προσπαθούν να αποπληρώσουν ένα δάνειο το οποίο παραπέμπει στην μυθολογία και στον Πίθο των Δαναΐδων που δεν γέμιζε ποτέ επειδή ήταν τρύπιος  ομοίως με την διακύμανση της ισοτιμίας του συναλλάγματος το άληκτο κεφάλαιο δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις συνεχείς καταβολές των δόσεων.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου και ενασχόληση με τέτοιες υποθέσεις κρίνει ως απαραίτητη την επίλυση του θέματος με απόφαση πολιτικής βούλησης πράγμα το οποίο έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε επίπεδο ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη δεν υπήρξε τέτοια απόφαση. Ο καταναλωτής ως μόνη επιλογή που του απομένει είναι να επιδιώξει δικαστικά την δικαίωσή του. Σε επίπεδο δικαστηρίων η δικαίωση για τον δανειολήπτη καταναλωτή είναι εφικτή και, όπως έχει αποδείξει ο Έλληνας Δικαστής με τις παραπάνω αποφάσεις, όποιος έχει επιχειρήματα ακούγεται από τη Δικαιοσύνη. Γι αυτό όποιος έχει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, να μην καθυστερεί άλλο και να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

του Αστέριου Παπαστέργιου

* Ο ​Αστέριος Παπαστέργιος​ είναι Δικηγόρος, απόφοιτος Τμήματος Νομικής​ ​ ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (LL.M.-Eur.) του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilians Universität του Μονάχου και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος ​ ​Νομικής​​ ΑΠΘ.