Συνέντευξη τύπου και παρουσίαση των έξι υποψήφιων βουλευτών του, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, πραγματοποίησε “Το Ποτάμι” Ημαθίας το πρωί της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου στη Βέροια.

Στην παρουσίαση, η οποία έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του νομού για αυτονόητους λόγους, παρόντες ήταν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και μέλη και φίλοι του κόμματος.

Την παρουσίαση άνοιξε ο κ.Βασίλης Πετρομελίδης, ο οποίος ανέφερε πως “Το Ποτάμι ξεκίνησε πριν από 11 μήνες με στόχους πολιτικούς που όλοι οι Έλληνες έχουν και είχαν σκεφτεί. Ο πρώτος είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με πολιτικούς μη επαγγελματίες και ο δεύτερος, η ανατροπή του “κουρασμένου” πολιτικού συστήματος”. Ο κ. Πετρομελίδης αναφερόμενος στο Ποτάμι τόνισε πως “αποτελεί το πρώτο μετα-μνημονιακό κόμμα και πως αυτό μιλάει χωρίς θυμό και οργή αλλά με ανάγκη για συναίνεση, με λόγο μεστό και αληθινό, μέσω του οποίου πιέζεται το πολιτικό σκηνικό. Προσπαθούμε να βάλουμε στο τραπέζι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος”. Σημείωσε, επίσης, ότι “το ψηφοδέλτιο αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο κανείς δεν βαρύνεται από τον εναγκαλισμό της εξουσίας”, ενώ κλείνοντας επισήμανε πως “Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας”.

“Συνομιλούμε με την κοινωνία.Το Ποτάμι επικοινωνεί με την κοινωνία”

Στη συνέχεια ο κ.Πετρομελίδης έδωσε το λόγο στον υποψήφιο κ.Τάσο Τόλιο, αρχιτέκτονα μηχανικό και έμπορο ξύλου,  ο οποίος έκανε μια μικρή αναφορά στην πορεία του όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι της ζωής του, λέγοντας ότι προέρχεται από την αριστερά…των γονιών του, αυτήν την αριστερά που “πίστευε” και ακόμα και αν “διαφωνούσαμε συνεχίζαμε να αγωνιζόμαστε”. Ο κ.Τόλιος τόνισε ότι “τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα των εκλογών. Και λέγοντας δίλημμα, όπως τα δυο μεγάλα κόμματα το όρισαν, εννοούμε την πόλωση. Πιστεύουμε στην συνεργασία. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με ότι γίνεται και ότι κάποια πράγματα θα λυθούν με θυμό και φωνές. Το Ποτάμι έχει έναν διαφορετικό και πολιτισμένο λόγο και χαίρομαι που μετέχω στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας”.

Σειρά πήρε ο υποψήφιος κ. Θωμάς Λιόλιος, οικονομικός διευθυντής, λέγοντας ότι “την ιδεολογία μου και τη σκέψη μου δεν την αγόρασα ,την έχω παλέψει. Είναι προσωπική μου κατάκτηση. Όταν μου έγινε η πρόταση είπα ανεπιφύλακτα ναι και αυτό γιατί η πολιτική μου πορεία δεν είχε να κάνει με την δημόσια, θεσμοθετημένη πολιτική αλλά ήμουν πάντα παρόν στα πράγματα. Ήμουν από αυτούς που πολλές φορές κατηγορούσαν τους πολιτικούς αλλά αυτό το πράγμα δεν έχει τέλος και ίσως είναι η αιτία που οδήγησε τα πράγματα εδώ. Δέχτηκα την πρόκληση-πρόσκληση το σύνθημα του Ποταμιού να δημιουργήσουμε την συνωμοσία του καλού”. Μεταξύ άλλων ο κ.Λιόλιος ανέφερε πως “πολλοί μου λένε αν βγεις θα σε ελέγχουμε, και εγώ με τη σειρά μου απαντώ πως θα δεχθώ τον έλεγχο αλλά θα ασκώ κι εγώ έλεγχο σε σας”.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η υποψήφια κ. Ίλια Ιωσηφίδου, πολιτικός μηχανικός από τη Νάουσα, προϊσταμένη της πολεοδομίας, η οποία επισήμανε πως “ήμουν δραστήρια πολίτης πάντα και κάποια στιγμή εκλέχθηκα και δημοτικός σύμβουλος και διατέλεσα και αντιδήμαρχος έργων. Ωστόσο, ήρθα σε αντίθεση με την κομματοκρατία, διαχώρησα την θέση μου και δημιούργησα μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση. Ένιωσα την ανάγκη για αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία. Με παλιά υλικά δεν μπορείς να κάνεις καινούργια πράγματα. Όταν μου έγινε η πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη, με εξέφρασε. Πίστεψα στην ειλικρίνεια του Ποταμιού και ένιωσα την ανάγκη να το στελεχώσω. Οι παλιές πολιτικές έχουν χρεοκοπήσει. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα. Σήμερα η χώρα χρειάζεται μια φωνή με νηφαλιότητα για να κρατηθεί η ισορροπία και τα κεκτημένα μας που είναι αδιαπραγμάτευτα. Πιστεύω ότι έχουμε μια δραστήρια και αξιόλογη ομάδα. Περιλαμβάνει παλιούς γνωστούς και νέους φίλους. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα”.

“Σήμερα η χώρα χρειάζεται μια φωνή με νηφαλιότητα για να κρατηθεί η ισορροπία και τα κεκτημένα μας που είναι αδιαπραγμάτευτα”

Ο υποψήφιος κ.Γιάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος από την Αλεξάνδρεια, παρουσίασε και αυτός με τη σειρά του τον εαυτό του, μιλώντας ταυτοχρόνως και για το Ποτάμι υπογραμμίζοντας: “Τον τόπο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ζήτησε μια φορά συγνώμη για την κατάσταση που έφερε τον τόπο και συνεχίζουν να παρεμβαίνουν με στόχο την επιβίωση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Με γοήτευσε ο λόγος του Σταύρου Θεοδωράκη. Ήταν λόγος κωδικοποιημένος, καθαρός και όταν γνωρίστηκα και με τους άλλους εθελοντές είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Διαπιστώσαμε ότι τα λεγόμενα του Θεοδωράκη είναι εφαρμόσιμα και έτσι αποφάσισα να συστρατευτώ με στόχο να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα. Είναι απαράδεκτο η πολιτική σκηνή να αγνοεί την αυτοκριτική”.

Το λόγο πήρε, πέμπτος σε σειρά, ο “βενιαμίν” του ψηφοδελτίου ο Σωτήρης Κουπίδης, γιατρός από την Βέροια, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “διαπίστωνα όλα αυτά τα χρόνια ότι η Βέροια κάτι έχανε τόσο στην οικονομική παραγωγή όσο και στην δημιουργία. Μέχρι που ήρθε η κρίση και τα ανέδειξε όλα αυτά. Διετέλεσα διοικητής σε τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία. Γνώρισα τον Σταύρο Θεοδωράκη όταν έκανε ρεπορτάζ στο Δρομοκαΐτιο, την ψυχιατρική μονάδα. Όταν ήρθε η πρόσκληση να συμμετάσχω είπα ότι “δεν με παίρνει” γιατί είχα αξιοποιηθεί από τη ΝΔ το 2005. Διαπίστωσα, εν τέλει, όμως ότι πρέπει να είμαι σε αυτό το χώρο του Ποταμιού. Οι αρχές του κόμματος είναι “Διάλογος, συναίνεση και συνεργασία”. Είμαι σε αυτό το ψηφοδέλτιο ο μικρότερος αλλά νιώθω μεγάλη ασφάλεια”.

Την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών έκλεισε η υποψήφια κ. Αφροδίτη Σπανίδου, οικονομολόγος, η οποία απάντησε στο μεγάλο ερώτημα “Γιατί να πολιτευθώ και γιατί με το Ποτάμι”.  Η κ.Σπανίδου ανέφερε χαρακτηριστικά “αποφάσισα στα 49 μου να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί φτάνει η εκ του ασφαλούς κριτική. Τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Δεν θέλω πια μόνο να παρακολουθώ. Θέλω να εξομολογηθώ ότι αυτό που με τράβηξε είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, που έχουν την δουλειά τους και θέλουν να συμβάλουν. Μόνο τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας αλλά και ο τρόπος που επιλέχθηκαν με κάνει να πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Είμαστε άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους αλλά χωρίς διεκδικήσεις. Θέλω να παλέψω για τα αυτονόητα με ειλικρίνεια και απλότητα”.

“Είμαστε άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους αλλά χωρίς διεκδικήσεις”

Τέλος, ακολούθησαν ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ερώτηση του kathemera “Σε περίπτωση που η εξέλιξη της επόμενης μέρας των εκλογών “φέρει” το Ποτάμι ρυθμιστή και θα πρέπει να συνεργαστεί, καθώς αναφέρατε επανειλημμένα ότι είστε από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, θεωρείτε πως δεν θα υπάρξει ρήξη μεταξύ των στελεχών σας;” απάντησαν ο κ.Λιόλιος και ο κ.Πετρομελίδης.

Ο κ.Λιόλος απάντησε λέγοντας πως “Στόχος είναι η συναίνεση και η συνεργασία, άρα και η προσαρμοστικότητα, κάτι το όποιο εγγυόμαστε”. Ο κ.Πετρομελίδης τόνισε πως “Από την αρχή είπαμε πως είμαστε μεταρρυθμιστικό κέντρο άρα θα βρούμε τους απαιτούμενους μηχανισμούς συναίνεσης για να μη συμβεί κάτι τέτοιο”.