Παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται αύριο Σάββατο ή την Κυριακή, ενόψει της τρίτης και αποφασιστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι υπερκομματικό, με άξονα πως η πατρίδα πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρά ταύτα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει νέο πολιτικό άνοιγμα, όπως έπραξε πριν τη δεύτερη ψηφοφορία.

Στόχος της συμπολίτευσης είναι να συγκεντρώσει 12 ακόμα βουλευτές πέραν των 168 που ψήφισαν τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να πιάσει την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 εδρών.

Διαφορετικά, το Σύνταγμα επιτάσσει διάλυση της Βουλής εντός 10 ημερών και προκήρυξη νέων εκλογών. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σε προεκλογικό «βηματισμό» βρίσκεται η Κουμουνδούρου, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη πρέπει να έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για τους υποψηφίους.

Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας εξάλλου αναμένεται να επικυρωθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ η εκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων.

Πηγή: skai.gr