Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα αλλά και το μωρό της. Ακολουθούν 10 λόγοι για να επιλέξετε το θηλασμό όσον αφορά το τάισμα του μωρού σας.

Θρεπτικές ουσίες και προστασία

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Φτιάχνεται από την κάθε μητέρα για το παιδί της και περιέχει την τέλεια ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς μεγαλώνει το μωρό σας, το γάλα σας αλλάζει για να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες του μωρού.

Το ανθρώπινο γάλα είναι επίσης πιο εύκολο από τη φόρμουλα για το μωρό όσον αφορά την πέψη.
Το μητρικό γάλα περιέχει πολύτιμα αντισώματα που βοηθούν στην πρόληψη νόσων και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στο μωρό.

Δύναμη στον εγκέφαλο

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι παιδιά που θήλασαν έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ εξυπνάδας καθώς και καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.
Βολικό και φορητό
Το μητρικό γάλα είναι πάντα ασφαλές, φρέσκο και ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία. Είναι έτοιμο για το μωρό και δεν χρειάζεται να το ζεστάνετε, να βράσετε νερό ή να αποστειρώσετε μπιμπερό. Έτσι γίνεται πιο εύκολο τα βραδινό τάισμα.

Καθώς το μητρικό γάλα είναι πάντα μαζί σας, το ταξίδι και τα ψώνια με το μωρό σας γίνονται πιο απλά χωρίς να κουβαλάτε εξοπλισμό ή ψυγείο.

Το μέγεθος δεν μετρά

Το μέγεθος του στήθους δεν μετρά. Μικρό ή μεγάλο θα παράγει γάλα για το μωρό. Ο μαστός αρχίζει να ετοιμάζεται για το μωρό πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη και έχει τη δυνατότητα παραγωγής του πρωτογάλατος από τις 24 περίπου εβδομάδες κύησης. Μόλις γεννηθεί το μωρό, ορμόνες αρχίζουν να ενεργοποιούν το μαστό για να παράγει περισσότερο γάλα. Θα συνεχίσετε να παράγετε γάλα μέσω της προσφοράς και της ζήτησης. ‘Οσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγετε.

Ωφελεί και τις μητέρες

‘Ερευνες υποδεικνύουν ότι ο θηλασμός προστατεύει έναντι του καρκίνου στο μαστό, στις ωοθήκες και έναντι των αδύναμων οστών.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί θερμίδες για την παραγωγή γάλατος, επομένως ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σταδιακά βάρος που κερδίσατε στην εγκυμοσύνη. Ο αποκλειστικός θηλασμός μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την επιστροφή της περιόδου τουλάχιστον για λίγο καιρό.

Συνεχίζεται η ιδιαίτερη σχέση

Η εγγύτητα και η άνεση του θηλασμού ισχυροποιεί το δεσμό με το μωρό σας. Αποτελεί μέρος των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε μια ασφαλή σχέση αγάπης. Οι γονείς δεν μπορούν να κακομάθουν ένα μωρό, επομένως δώστε του όλες τις αγκαλιές που ζητά.

Τα οφέλη δεν σταματούν

Έρευνες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα είναι τόσο σημαντικό που είναι το μόνο τρόφιμο ή ποτό που χρειάζεται το μωρό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

Πολλές μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν μέχρι τα μωρά τους να γίνουν 2 ετών ή παραπάνω.

Είναι οικονομικός

Ο θηλασμός, σας γλιτώνει χρήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σας γλιτώνει εκατοντάδες ευρώ.

Ωφελεί τις εργαζόμενες μητέρες

Το μωρό σας μπορεί να έχει όλα τα οφέλη του γάλατος, ακόμα και αν σχεδιάζετε να απουσιάσετε από το σπίτι. Μπορείτε να βγάλετε γάλα και να το αφήσετε στη νταντά για να ταΐσει το μωρό. Μπορεί επίσης να ψυχθεί για μελλοντική χρήση.

Ορισμένες μητέρες έχουν εγκαταστάσεις για τη φροντίδα του παιδιού στον τόπο εργασίας τους, στο σχολείο ή κοντά τους ώστε να μπορούν να θηλάζουν στο διάλειμμα.

Καλός για το περιβάλλον

Ο θηλασμός είναι καλός για το μωρό σας, για εσάς και για το περιβάλλον. Το ανθρώπινο γάλα παράγεται και παραδίδεται στον καταναλωτή-το μωρό σας-χωρίς μόλυνση, αχρείαστο πακετάρισμα ή απορρίματα.

Πηγή: iatronet.gr