Μύθος 1: Μπορώ να κολλήσω HIV αν βρίσκομαι κοντά σε οροθετικούς

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός HIV δεν εξαπλώνεται μέσω του αγγίγματος, των δακρύων, του ιδρώτα ή του σάλιου. Δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει από τα εξής:

Αναπνέοντας τον ίδιο αέρα με κάποιον που είναι φορέας του ιού HIV
Αγγίζοντας το κάθισμα της λεκάνης ή το πόμολο που έχει αγγίξει οροθετικός
Φιλώντας, αγκαλιάζοντας ή κάνοντας χειραψία με οροθετικό
Από κοινή χρήση σκευών φαγητού με άνθρωπο που είναι οροθετικός
Από τη χρήση οργάνων γυμναστικής στο γυμναστήριο
Μπορεί κάποιος να μολυνθεί από μολυσμένο αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά ή από το μητρικό γάλα.

Μύθος 2: Δεν χρειάζεται να ανησυχώ ότι θα γίνω οροθετικός- νέα φάρμακα θα με κρατήσουν σε καλή κατάσταση

Ναι, τα αντιρετροικά φάρμακα βελτιώνονται και παρατείνουν τη ζωή πολλών οροθετικών ανθρώπων. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι ακριβά και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Κανένα δεν παρέχει ίαση. Επίσης, ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του HIV καθιστούν την αγωγή πρόκληση.

Μύθος 3: Μπορώ να μολυνθώ από τα κουνούπια

Επειδή ο ιός HIV εξαπλώνεται μέσω του αίματος, οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι τα κουνούπια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση.
Αρκετές έρευνες, ωστόσο, δεν στηρίζουν την υπόθεση- ακόμα και σε περιοχές με πολλά κουνούπια και περιστατικά HIV. Όταν τα έντομα δαγκώνουν δεν εγχύουν το αίμα του ανθρώπου ή του ζώου που δάγκωσαν τελευταίο. Επίσης ο HIV ζει για μικρό διάστημα μέσα σε ένα έντομο.

Μύθος 4: Είμαι οροθετικός- η ζωή μου τελείωσε

Στα πρώτα χρόνια εμφάνισης της νόσου το ποσοστό θνησιμότητας από AIDS ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, σήμερα αντιρετροικά φάρμακα επιτρέπουν σε ανθρώπους θετικούς στον ιό HIV να ζουν πολύ περισσότερο, φυσιολογικά και παραγωγικά.

Μύθος 5: Το AIDS αποτελεί γενοκτονία

Σε μια έρευνα στις ΗΠΑ, ποσοστό 30% Αφροαμερικανών και κατοίκων με καταγωγή από τη λατινική Αμερική εξέφρασαν την άποψη ότι ο HIV αποτελεί κυβερνητική συνωμοσία για την εξολόθρευση μειονοτήτων. Αντ’ αυτού τα υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης στους συγκεκριμένους πληθυσμούς μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται μερικώς σε χαμηλότερου επιπέδου περίθαλψη.

Mύθος 6: Είμαι ετεροφυλόφιλος και δεν χρησιμοποιώ ενδοφλέβιες ουσίες- δεν θα γίνω οροθετικός

Οι περισσότεροι άντρες γίνονται οροθετικοί μετά από σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες. Ωστόσο, περίπου το 16% των αντρών και το 78% των γυναικών μολύνονται από ετεροφυλοφιλική επαφή.

Μύθος 7: Αν ακολουθώ θεραπεία δεν μπορώ να μεταδώσω τον ιό HIV

Όταν οι θεραπευτικές αγωγές δρουν καλά, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιού στο αίμα σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν φαίνεται σε εξέταση αίματος.
Έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι ο ιός ακόμα κρύβεται σε άλλες περιοχές του οργανισμού. Είναι ακόμα αναγκαίο να λαμβάνετε μέτρα προστασίας στο σεξ ώστε να μην κολλήσετε κάποιον.

Μύθος 8: Ο σύντροφος μου και εγώ είμαστε οροθετικοί- δεν υπάρχει λόγος να προστατευόμαστε στο σεξ

Το ασφαλές σεξ μπορεί να προστατεύσει το ζευγάρι από την έκθεση σε άλλα στελέχη του ιού, που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.

Μύθος 9: Μπορώ να ξέρω αν ο σύντροφός μου είναι οροθετικός

Μπορεί να είστε οροθετικός και να μην έχετε εμφανίσει συμπτώματα για χρόνια. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε αν είστε οροθετικός είναι να κάνετε εξέταση.

Μύθος 10. Δεν μπορείς να μολυνθείς από στοματικό σεξ

Είναι αλήθεια πως το στοματικό σεξ είναι λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με άλλα είδη. Ωστόσο μπορείτε να κολλήσετε αν κάνετε στοματικό σεξ με άντρα ή γυναίκα φορέα.

Πηγή: iatronet.gr