Τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο νέο σύστημα, το “Νέο Λύκειο”, εκφράζουν σήμερα 3/11 και οι μαθητές σχολείων της Βέροιας.

Μαθητικές κοινότητες από όλα σχεδόν τα σχολεία της πόλης συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο της Βέροιας, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν εντόνως κατά του νέου συστήματος που το υπουργείο παιδείας πρόκειται να πραγματώσει. Εκπρόσωπος των μαθητών ανέφερε πως “Είμαστε αντίθετοι στο νέο σύστημα. Όχι στο Νέο Λύκειο. Το νέο σύστημα οδηγεί σε μια εξοντωτική εξεταστική διαδικασία. Όχι στους πειραματισμούς στην Παιδεία. Επιπλέον απαιτούμε άμεσους διορισμούς καθηγητών”.

Οι μαθητές στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε γενικές γραμμές όπως αναφέρουν οι μαθητές, με το νέο σύστημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο βαθμός των τριών τάξεων του λυκείου θα συνυπολογίζεται, πλέον, στο γενικό βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, το οποίο ως Θεωρία δεν είναι κακό. Ωστόσο, η Πράξη διαφέρει σημαντικά, αφού:

Η εξεταστέα ύλη δεν έχει καθοριστεί ακόμα για όλα τα μαθήματα και η κατάσταση διαμορφώνεται ως άκρως πιεστική –τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές- με «εξπρές» παραδόσεις των μαθημάτων προκειμένου να καλυφθεί η ύλη αυτή στο σύνολό της. Ο μεγάλος όγκος της ύλης που θα διδαχθεί σε περιορισμένο χρόνο, δεν είναι δυνατόν να αφομοιωθεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο άγχος επίδοσης στις εξετάσεις. Λόγω των παραπάνω, πολλοί μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση, που συνεισφέρει στην επιπλέον οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους και στην αύξηση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των μαθητών, ειδικά κάτω από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολλές οικογένειες.

Οι μαθητές λένε όχι στους πειραματισμούς στην Παιδεία, όχι στο νέο σύστημα και όχι στο νέο Λύκειο.

mathitiki2 mathitiki3